neděle 20. prosince 2015

DIY návod na vánoční balicí papír

Razítka a balící papíry byly jedny z mých prvních DIY projektů tady na blogu. No a podle toho ty články taky vypadají, že. Takže si říkám, že nastal čas zrecyklovat staré téma a ukázat ho aspoň o trochu líp jak před lety. A kdy jindy než teď, když je balení dárečků prudce aktuální! Já budu letos balit nějak takto:


Vcelku dobrý, né? Vlastnoručně vyrobený balicí papír je prima hned v několika ohledech - jednak jste zcela nezávislí na nabídce Santa Clausů v běžných obchodech (a ne všichni mají nervy na to shánět něco spešl)...a jednak je takový papír vlastně dárkem sám o sobě. Taková neděle je na tvorbu a balení jak stvořená, takže šup do toho!

Budete potřebovat totok:


Rydlo seženete běžně ve výtvarnejch potřebách. Co se týče gumy na razítka, tady je to trochu horší - tuhle konkrétní jsem dostala od Lenky z Londýna, jde ji ale sehnat na Amazonu. Dobrá alternativa na menší motivy je ovšem obyčejná guma na gumování, se kterou se dá rozhodně leccos vymyslet! Poradíte si i s gumou na linoryt, ale ta je tvrdší a nepracuje se s ní tak dobře. Co se týče papíru, tak ten jsem tzv. za pár šušňů pořídila v papírnictví.

Nejtěžší je asi vymyslet motiv. Já měla nápadů spousta (kýta, židle, hrnek, dinosaur...), ale pro účely návodu jsem radši zvolila konzervativní bobule a vločky. Jakmile máte nakresleno, přeneste motiv tužkou na gumu...nebo ho na tu gumu namalujte rovnou. Přenos se kromě složitějších obrázků hodí třeba na nápisy - je totiž potřeba myslet na to, že se to obtiskne zrcadlově.


A pak už beru do ruky rydlo a ryju. Je fajn mít po ruce víc nádstavců - tenčí na detaily a širší na plochy.


Hotový motiv si oříznu skalpelem a komu by se jó chtělo, může si razítko vyztužit přilepením dřevěného špalíčku.


Já dopadla takto - samotné razítko ani nemusí vypadat nic moc, hlavní je to, co pak bude tisknout.


Další bodu programu je samotný tisk. Doporučuju si papír připevnit na podložku/stůl washi páskou - ony ty papíry z role mají totiž docela velkou tendenci se rolovat - a to s rukama vod barvy fakt nechceš, že.

Dále doporučuju udělat si zkušební tisk někam mimo hlavní "plátno" a vychytat optimální hustotu a množství barvy. S tím si de pak i pohrát a tisknout třeba jednou sytěji, podruhé slaběji. Já tentokrát tiskla všechno na jeden nátěr jenom jednou, v tom starém postupu jsem to kombinovala.


No a tisknu!


A tisknu...


A když mi bobule přindou málo, zalovím v archivu a přidám zlatou holubičku



Papír s vločkama dopadl takto:


A to je celý. Nechám zaschnou a voilá! Můžu balit dárky, až se budou hory zelenat.




Fotky by me & Jiří

Tak veselé balení, Ježíšci! Krásnou čtvrtou adventní neděli
post signature

5 komentářů:

  1. Taky jsme dneska tiskli :). Paráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Já tiskla bílé hvězdičky na hnědý papír z Ikei :-) Bramborové razítko není úplně ideální :-)

    OdpovědětVymazat
  3. nááádhera, musím rozhodně zkusit! ^^ jinak mimochodem, zdá se mi, že kdybys změnila písmo na strákách za bezpatkové, bylo by to mnohem lepší! pokud to teda není úmyslně, protože se ti to líbí, to se pak omlouvám za vtíravé rady :S :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léňo, asi máš recht, že je to malý a blbě se to čte, jenže mně ty změny prostě hrozně trvaj :)) Až nakreslím novej header, třeba změním i písmo ;)

      Vymazat