středa 21. října 2015

Vintage žárovky jak od strejdy Edisona

Velké žárovky s dlouhými uhlíkovými vlákny jsou záležitost, kterou jsem s otevřenou pusou obdivovala už na loňským Designbloku. A mám pocit, že to byly zrovna ty ikonické od dánských Danlamp. Letošní podzim s nima ovšem vyrukovalo hned několik značek, jako mí oblíbení Urban Outfitters, House Doctor, Madam Stoltz nebo Bloomingville. A zbytek možná taky, ale já sleduju hlavně tyhle.

Pokud máte takovouhle megalitickou žárovku, vlastně vůbec nepotřebujete lustr - bohatě postačí textilní kábl, samozřejmě ideálně pěkně barevný. To ale není nutnost, žárovka se samozřejmě můžue šroubovat do normálních lamp. Měla by mít lepší svítivost a pokud si to dobře pamatuju, tak pán vloni na Designbloku mi říkal, že kdyby se žárovka neničila zhasínáním a rožínáním, vydržela by svítit i 150 let v kuse. Možná přeháněl a je to jenom sto, ale i tak dost dobrý, cha. To zkrátka chceš! Jenom ji nesmíte rozmlátit hned při vyndávání z krabičky, což se mi jednou s jednou pěkně drahou úspornou povedlo a doteď z toho mám ujímání.

1. Tož zde numero uno s se zdobeným káblíkem od Urban Outfitters

zdroj

2. Bloomingville si zase myslí, že takovou žárovku stačí položit na stolek. Oukej

zdroj
3. Tohle je můj oblíbený obrázek - tady na blogu už jsem ho použila už několikrát. A vite proč? Protože je prostě dobrej. To ty žárovky, no.

zdroj
4. Lampička k posteli jako žárovka....no nevim, jestli to moc nesvítí do očí, ale vypadá to hezky. Tady je kabel zavěšený za Gym háček od HAY.

zdroj
5. Ó ano, beru hned i s pozadím

zdroj
6. House Doctor a industriální objímka

foto House Doctor
7. Tady bych se hrozně nutně potřebovala podívat osobně

zdroj
8. Toto je nápad, který mi leží v hlavě už leta. Stejně si ale myslím, že je to praktičtější někam, kde nechcete být oslnění žárovkou bez stínidla, takže nevím, jestli bych volila tu ložnici. Spíš třeba aťák nebo pracovnu?

zdroj
9. Ale vypadá to teda pěkně, to musime uznat, né?

zdroj
10. Jó.

zdroj
tak čus bus autobus

post signature

4 komentáře:

  1. Mě se tyhle obří žárovky líbí moc, dost mě ale šokovalo, že jak je vyrábí, že jako staré vypadají, tak taky tolik spotřebují. Ty, co jsem viděla já, tak měli energetickou třídu E a to mi přijde postavené na hlavu :) Ale krásné jsou, to jo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, asi je to taky slušná záře bych si tak tipla, takže třeba do velkýho obýváku, kterej jinak člověk nasvěcuje hned několika svítidly, by se to myslím mohlo hodit...

      Vymazat
  2. Krásné inspo. Máme v plánu si do Vánoc jednu takovou žárovku pořídit a k ní světlo..no světlo..spíš takový kovový rám..určitě to pak ukážeme na fb =)

    A Barb, vyrábí se i šetřící, i když ty už nevypadají až tak moc cool, sic si své kouzlo stále ponechávají..viděl jsem je třeba v Gorila Urban Store v Bratislavě..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jí toužím přidělat na barevnej kabel a strčit do dózy, ale já než najdu vhodnou dózu, tak už se ty žárovky zas nebudou dát sehnat :D

      Vymazat