čtvrtek 14. května 2015

Dechem...


S prací sklářského dua Dechem jsem se setkala poprvé před několika lety na Designbloku. Jejich subtilní a něžné vázy, dózy a lampy mi zkrátka učarovaly a Dechem se stalo jednou z mála českých značek, které poznávám na kilometr daleko a hlasitě jásám. Dechem se skládá z dvojice Michaela Tomišková a Jakub Janďourek, kteří spolu vytváří kousky lehce zapadající na vývojovou osu skvělého a světového českého skla, alespoň teda podle mě. No a když jsem dneska listovala časopisem Soffa, zas tam ty jejich věci byly, žejo. A tak si řikám, to musí být i tu.










Jak z pohádky. Úplně mě fascinuje, jak vystihující název se jim podařilo vymyslet - všechno mi to přijde tak nějak... jako pavučinka nebo dech v zimě, který zamrzne nebo se zkrátka přemění v substanci tenčí a křehčí jak sklo...ehm, já jsem už mírně přetažená, tak mě když tak neberte úplně vážně, ale snad mě i přes nedostatky v mých současných interpretačních schopnostech někdo pochopí, hih.







Znáte Dechem? Máte rádi české sklo? Více infa tu: www.dechemstudio.com.
post signature

2 komentáře:

  1. To skleněné město je asi nejmíň praktická věc ze všeho, ale je to taková nádhera! Koukala jsem i na stránky na další fotky a je to fakt boží! A zdá se mi, že ty hřibovité lampy jsem tady v Oslu viděla v nějakém designovém obchodě! Tak to musím příště zkontrolovat, jestli jsou fakt jejich, to bych měla radost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak u mě je to jasný... Dechem je moje srdcovka, český sklo miluju, mám sklářskou střední, takže v tomhle jsem asi přímo posedlá tím, co se tady ze skla vytváří. Mám Skleněnou horu a chystám se na další kousek. Jo, Dechem mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat