sobota 28. června 2014

Léto na chalupě

Tak konečně jsou vysvědčení rozdána a začaly prázdniny. Pro mnoho rodičů teď nastává prekérní situace, kam odlifrovat potomky, aby neseděli doma, když oni musí do práce. Já jako dítě jezdila jednak na tábory, ale hlavně jsem trávila celé týdny na chalupě s babičkama a dědečkama. Z chalupy mám jedny z nejintenzivnějších a nejzásadnějších dětských vzpomínek, jak jsem lezla po stromech, stavěla bunkry, pobíhala po střechách, hrála si v dřevníku nebo chodila s babičkou a dědou na houby, maliny a ostružiny. Jak jsme museli obírat rybíz a maliny na zahradě, ze kterých pak babičky v kuchyni vařila sirupy a marmelády. Jak jsme chodily s bandaskou pro čerstvý mlíko a jak nám k večeři babička dělala kakao a chleba s paštikou. Nebo jak jsem celé hodiny sedávala v koruně třešně s knížkou Děti z Bullerbynu, kterou jsem v dětství četla asi tak jednou týdně. No co vám budu vykládat, nostalgie jak blázen.

Až si řikám, jestli taky jednou budu mít nějakou chalupu, kde budu v důchodě (ha-ha) trávit léto a hlídat vnoučata. V případě, že jo, klíďo by mohla vypadat nějak takhle:


Hlavně když bude mít pořádnou zahradu.






Jako důchodce víc jak bunkr v koruně jabloně (true story) ocením spíš nějaký lenošící koutek na zemi. Přeci jenom na větve se ty sklenice alkoholů blbě odkládají.



Kvůli téhle kuchyni bych tam s radostí bydlela celoročně.














Jedete o prázdninách na chalupu?
Obrázky jsoz portfolia J. Ingersteda odtud.
Krásné léto,
post signature

12 komentářů:

  1. Taky jsem byla celé prázdniny s babičkou a dědečkem na chatě. Nejkrásnější vzpomínky z dětství. Teď tam jezdím se svýma dětma a dědeček jezdí stále s námi. Akorát to teda není taková veliká hacienda jako na fotkách, za to máme místo zahrady les kam až oko dohlédne a žádné sousedy. To je neocenitelné plus:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Achjo, kde ty časy jsou... hned bych šla s babičkou v holinkách do lesa na janky:)

      Vymazat
  2. Super chalupy jsi vybrala!
    Já osobně pevně doufám, že taky k nějaký přijdu ( třeba jako slepá k houslím) a budu tam zcela bez vnoučat ve svém ateliéru cosi matlat, zatím co můj muž si bude číst v houpacím křesle na zahradě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíme se stát děsně bohatými asik... vnoučata moc slintaj, nebrat? :D

      Vymazat
    2. Ha, ha, slintaj, chtěj jíst, taky brečej a vyžadujou pozornost a já stará páka ne a ne přijít na chuť tomu ty děcka mít :D

      Vymazat
    3. :D:D ale taky tě (alespoň do určitého věku) nekriticky zbožňujou a pokud si je člověk dobře vychová, postarají se o něj, až je starej a senilní :)

      Vymazat
  3. Většinu léta (když nebudu zrovna v práci) strávím pod stanem, s sebou v báglu povezu místo Dětí z Bullerbynu asi nějaký jinčí čtení (přeci jen jsem je četla už asi tak osmdesátkrát), ale když to vidím, taky bych nějakou chaloupku uvítala! .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jóóó, konečně taky někdo, kdo je zná pomalu nazpaměť! :)

      Vymazat
  4. Anicko-ty umis byt fajnsmejkr babicka ve snech:-) nadherne domy! Strasne se mi libi ta bila kredenc s ovalnym zrcadlem a sperkovnici. Nebo to posezeni v zahrade?
    Jinak vidim, ze jsme mely spolecnou vasen pro Deti z Bullerbynu, ty jsem taky cetla asi 1000krat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti z Bullerbynu jsou jeden z nejzásadnějších literárních počinů všech dob :P Jinak fajnšmejkr, to já jsem už teď, takže očekávám, že budu i v důchodě :D

      Vymazat
  5. Jako malá jsem také trávila prázdniny na táborech nebo u babiček a musím říct, že bych neměnila ani za nic. Nikdy se mi nestalo, že bych se o prázdninách nudila. Na chalupu jsme jezdili ke známým a vždy nás tam byla velká banda, velké i malé děti a samozřejmě rodičové :-D bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych neměnila - už proto, že se na chalupě zrodila i moje vášeň pro interiéry! Když jsem asi jako dvanáctiletá "zařizovala" půdu, přitloukala poličky a z bedýnek vyráběla skříňky...:)

      Vymazat