neděle 13. dubna 2014

Cheesecake s jahodovými srdíčky

Jelikož si ve statistikách nejde nevšimnout nebývalého zájmu o můj recept na cheesecake, rozhodla jsem se podělit o další variantu, kterou jsem teď pekla mámě k narozeninám. Chtěla jsem udělat malinový a maliny naskládat i přímo na krustu, ale jak na potvoru je zrovna neměli, takže musel být jahodový. Zapečené jahody mi ale nejsou úplně po chuti, nakonec jsem se tedy rozhodla použít jenom omáčku a jahody ke koláči přidat pouze vedle ve sklenici šampaňského.




Na cheesecake s jahodovými srdíčky budete potřebovat:

  • 500g cream cheese (Philadelphia)
  • 250g ricotty
  • 230g cukru
  • 3 vajíčka
  • půl lžičky vanilkové esence nebo vanilkovej cukr
  • celozrnné sušenky
  • máslo cca 2-3 lžíce
  • cca 5 jahod a 3 lžíce moučkového cukru
Oproti minulé verzi jsem vynechala kůru z citronu, přijde mi, že se s jahodama trochu tluče.

Přesný návod, na co všechno si dát při výrobě čískejku bacha, jsem psala už tady, teď to vezmu jen tak letmo.

Takže. Nejprv jsem si podrtila sušenky a drť pak smíchala s máslem. Tuhle hmotu jsem uhňácala na dno formy vystlané pečícím papírem a pár minut zapekla na grilu. Už v téhle fázi jsem si formu pořádně obalila alobalem, protože jsem si moc nedokázala představit, jak ji obaluju horkou.

Dále jsem si smíchala sýry, cukr, esenci a rozšlehaná vajíčka, vše nějakou dobu stálo na lince, aby dosáhlo pokojové teploty. Směs jsem potom nalila do formy a trochu s ní flákla o stůl, aby se rovnoměrně rozlila.

V dalším kroku jsem si umixovala jahody s moučkovým cukrem. Směs jsem si dala do tvořítka, ale stačí pytlík s dírkou jako při zdobení perníčků. Potom jsem na koláči začala vytvářet puntíky. Jelikož jsem si nezkontrolovala hustotu, hned na začátku se mi podařilo vyrobit pěknýho kaňoura. Ale co, já nikdy nebyla zastánce dokonalosti.

Když to celé dokola opuntíkujete, párátkem nebo opačnou stranou lžičky začnete vytvářet srdíčka. Jak na kafi, easy.

No a následně šoupneme koláč do vodní lázně a pečeme zhruba dvě hodiny na 160 stupňů a prvních 30 minut neotvíráme troubu. Upečené a vychladlé to vypadá takto:


Možná, že kdybych jahody smíchala i s trochou sýrové hmoty, zůstaly by srdíčka červenější. Jestli to někdo vyzkoušíte, dejte vědět, jestli jo či ne.

Jinak je vidno, že i když postupujete podle všech instrukcí, i tak se může něco pokazit. Naše trouba se rozhodla, že bude péct na jedné straně trochu víc. Tím se mi koláč úplně malinko na jedné straně nedopekl, asi o milimetr na té půlce klesl a tím pádem mi při chladnutí prasknul. Grrrr. Nezapomeňte, koláč je upečený ve chvíli, kdy se rovnoměrně třepe jako rosol! Nepodceňovat, protože když budete tak voprsklí, jak já (pche, už sem pekla xkrát a co by se jako mohlo stát), cheesecake vás v cuku letu potrestá.


Ale chutná to furt stejně dobře;)
post signature

3 komentáře:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.vyhledejrecepty.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Srdíčka vypadají úžasně! To je Váš nápad? Jinak cheesecake s ricottou a sýrem Philadelphia je nejlepší. S normálním tvarohem už to není ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tvarohem jsem to ani nezkoušela, ricotta je přeci jen jemnější...:) Srdíčka jsem popravdě někde viděla, ale díky! Jen kdyby mi ten foťák večer nefotil tak žlutě, padouch jeden:(

      Vymazat