čtvrtek 20. března 2014

Domácí pesto verde

Tak jsem nedávno potřebovala využít značně uvadající rukolu, načež jsem dospěla k názoru, že nejlepší bude zkusit vyrobit pesto. Z výsledku jsem byla tak nadšená, že o pár dní později okamžitě musela zkusit udělat i pesto verde, které vám tu pro vařicí inspiraci předkládám.

Garantuju, že jakmile jednou ochutnáte, nebudete už hotové pesto nikdy kupovat. Není to totiž ono. Mně to teda bylo jasný už delší dobu - kupované pesto bývá tak nějak nakyslé, bazalka už zkrátka není čerstvá a ta chuť není to, co by být měla. Navíc je příprava pesta úplně trapně jednoduchá a výsledek prostě stojí za to. Začalo jaro, truhlíčky bazalky v sámošce stojí pár korun a jsou krásné - kdy jindy do toho jít, než teď?


Na pesto budete potřebovat:


  • svazek bazalky (mě stála opravdu krásná a obrovská necelých čtyřicet korun)
  • hrst až dvě ořechů (vlašské/piniové případně půl na půl)
  • malý stroužek česneku (já použila půlku českého, je silnej jak blázen)
  • strouhané pecorino by voko - já použila tak tři hrsti
  • olej - cca půl deci, ale dolévá se podle konzistence
  • sůl a pepř

Napřed oškubejte a opláchněte bazalku


Na jemno pomelte ořechy, k těm pak přidejte bazalku. Já jich pomlela hodně - až moc.

 Mixér s tím nebude úplně spolupracovat, přidejte tedy olej, ten usnadní mletí

 Následně přidám česnek, pecorino a zaolejuju, aby se to pěkně spojilo. Následně dochutím a mixuju

Pokud se vám to zdá pořád hrubé, přidávejte olej. Výsledek je senzačně zelený a zhruba takovýto:

 Vyšlo z toho tak šest velkých porcí pesta. Následně uvařte těstoviny, zasypte pecorinem a bon app!






Děláte doma vlastní pesto? Chutná vám to ze sklinky?
Mějte se krásně,
post signature

18 komentářů:

  1. Máš ho krásný :-) Já si oblíbila rukolové pesto, stejný postup, jen místo bazalky rukola.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojoo, to jsem dělala minulej tejden - jsou boží vobě!:)

      Vymazat
  2. Dneska, fakt zrovna před dvěma hodinama, jsem držela v Bille pesto a říkala jsem si, že to kupovat nebudu a už se konečně naučim domácí. Nekecám! Tomu říkám znamení :))) (sice nevim čeho, ale to neva).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasný znamení toho, že ho konečně vyrobíš sama, přeci!! :)

      Vymazat
    2. Jasný a taky jsem to pojala jako znamení, že už si tě mám konečně přidat na fb. Takové trknutí, řekla bych :)))

      Vymazat
    3. Jo no to je ovšem zcela zásadní krok, fakt :D:D

      Vymazat
  3. Anicko,
    Pesta uz si taky nukupuju, delam rajcatove, rukolove, bazalkove i petrzelove. Akorat misto pecorina davam parmezan a nekdy ani to ne. Dobre je treba namocit kesu orisky, to je pak velmi jemne a trchu pridat susene lahudkove drozdiz biopotravin, to doda takovy syrovy smrnc.
    Moc hezky udelany postup!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týýýýjo, a rajčatové děláš ze sušených nakládaných nebo čerstvých? To by mě teda docela zajímalo, nechceš taky udělat článek? :P

      Vymazat
    2. To je jednoduche, delam ho mimo sezonu ze susenych ( ktere chvili nakladam do trosky vody) a v lete z cerstvych. Clanek na to napsat muzu. Ale rychleji ho udelas:-))
      Jeste jsem zapomnela na medvedi cesnek, za chvilku bude rust a pesto z neho je bomba!

      Vymazat
    3. Tak z medvědího česneku to je vynikající nápad, ale já bych určitě naškubala konvalinky :D Ale jestli ho seženu někde natrhanej, tak to určitě zkusím!

      Vymazat
  4. A ja chci ty kolace:-) jak jsi na sebe provalila na mym blogu:-))) skoda, ze te nemam blizko, ze by jsme to daly dohromady:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale pšt, ty dělat nebudu, eště by mi brněnská konkurence vobšlehla recepty :D

      Vymazat
  5. Já se na pesto chystám už dlouho, snad i řadu let a pořád si říkám, že ho konečně musím udělat. Přiznám se, že do teď jsem jen kupovala :-( Ale už nebudu! Slibuju, že vyzkouším :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej - jak poznáš ten rozdíl, nebudeš chtít už nikdy jinak! True story :)

      Vymazat
  6. Domácí pesto jsem nikdy nezkoušela a ze skleničky ho moc nemusím, proto se moje konzumace pesta omezuje jen na restaurace či kupované čerstvé v Itálii... bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ti mě čoveče napadá, že jsem pesto v Itálii a ani restauraci asi ještě nikdy neměla. To budu muset honem napravit:)

      Vymazat
    2. v Itálii ho prodávají v obchodě jako u nás vlašský salát a je naprosto geniální! ;-)

      Vymazat
    3. Kůl, dík za tip! Snad se tam letos dostanu

      Vymazat