pátek 14. března 2014

Barevné podlahy, které se nestydí!

Co se týče podlahových krytin, jsem otevřená prakticky jakémukoliv materiálu - a to včetně falešného (tzn. umělohmotného) linolea. Co ovšem opravdu nesnáším, jsou tzv. "dekory". Zkrátka nemůžu vystát něco, co se tváří jako něco jiného. Dřevotříska v dekoru dubu, dřevotříska v dekoru čehokoliv, vinyl v dekoru parket z dřeva tohodle či onoho, koneckonců i ten pěkně drahej laminát mi leze krkem. Proč máme potřebu degradovat materiál tím, že se z něj snažíme udělat něco jinýho? Nemám čas a prachy na dřevěnou podlahu? Mrsknu tam plovoučku v dekoru. Blah, proč?

Někteří se mnou asi budete nesouhlasit, ale já to fakt nesnáším. Je tolik alternativ, který se nestydí za to, že jsou tím, čím jsou. Když je něco umělý, ať to to hrdě přizná, vždyť v čem je problém? Když je něco dřevotříska, ať to tak klidně vypadá - nábytek a podlahy z osb desek dneska nejsou nic provizorního...

Je spousta dalších materiálů, pokud nemáte peníze na dřevěnou podlahu. Klasické parkety kupodivu nejsou ani nejdražší (nejdražší jsou podlahy s tenkou vrstvou dřeva, ale montované jako plovoučky), protože jejich pořízení je náročnější z hlediska montáže, takže se tolik nekupujou a cena šla níž. Klasické přírodní linoleum taky není alternativa, když chci ušetřit. Ale takové vinylové podlahy nebo i ty klasické plovoucí nemusí být vůbec marné, když se to vezme za správný konec. A tím je ten zatracený dekor, respektive v rámci tohoto článku barva. Barevné podlahy, to je totiž prostě príma.

Já bych jednou hrozně ráda měla podlahu bílou. Nebo tmavě zelenou. Ale hlavě tu bílou. Úplně si představuju, jak v tom svém budoucím obýváku budu mít parkety, zatímco všude jinde bude bílo (taky aby mě to donutilo uklízet, cheche).



Tyhle podlahy jsou pravděpodobně úplně obyč prkenné, natřené na bílo. Když máte starou prkennou podlahu, kterou nezvládnete zrenovovat, můžete jí prostě natřít! Ale parkety prosimvás NE, to je radši zakryjte kobercem a šetřete....


http://www.designloversblog.com/design-and-decoration/white-floorboards/
A teď ty divočejší barvičky

http://uktv.co.uk/home/item/aid/646791
Tohle červené marmoleum prostě žeru. Jednou jsem ho naprojektovala do fiktivní kavárny, ale furt nemám pocit že by to mezi náma dvěma bylo vyřešený.

http://face2face.salemchamber.org/profiles/blogs/add-some-color-to-your-world
 Tak na tohle můžu říct akorát tak "íííhahahahahahááá"

http://indulgy.com/post/D2mZzN1So1/painted-wood-floors-lovely

http://homes.yahoo.com/news/laws-attraction-paint-color-wheel-apartment-berlin-110000611.html
 Tohle je tak krásná barva, že na té podlaze bych asi spala radši, jak v té posteli.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052970203960804577241412887433798#7
 Jak ta lososová s tou šedou ladí, co? (nebo je to broskvová? ehm, nevim)

http://www.housetohome.co.uk/room-idea/picture/how-to-decorate-with-orange-10-of-the-best
 Tady bydlí Orla Kiely, jejíž věci určitě znáte, né?

http://www.thetimes.co.uk/tto/magazine/article3597645.ece

http://mackapar.blogspot.cz/2011/01/yellow-floors.html
 Jen růůžová to můůůže býttt, tidydudutidydudu tip tip

http://boligmagasinet.dk/article/36870-pink-prinsessehjem/gallery/205800

http://riazzoli.blogspot.cz/2011/05/coloured-floors.html
 Já a žlutá spolu máme nějakej problém. Asi proto, že mi žlutá vůbec nesluší, takže se jí ve výsledku vyhýbám všude. Mám teda takovej pocit, že bych se s tím měla pokusit nějak vyrovnat a koupit si něco žlutýho. Třeba lodičky! To je tý podlaze blízko, ne?

http://www.home-designing.com/2012/01/yellow-room-inspiration-55-rooms-for-your-viewing-pleasure/yellow-floor


A na závěr pár chuťovčiček.



http://www.thingsthatinspire.net/2011/06/painted-wood-floors.html

http://www.housebeautiful.com/photos/cool-floors#slide-1

http://www.dezeen.com/2009/04/06/humlegarden-apartment-by-tham-videgard-hansson-arkitekter/
Tak se přiznejte, kdo máte doma plovoučku s dekorem? :)

Krásný víkend
post signature

29 komentářů:

  1. :-)))
    Ja bych chtela mit taky podlahu bilou. Kdyz jsem si zarozovala nas dum pred 4 lety, byla jsem pevne rozhodnuta, ze bila patina ve drevu, ale vsichni me od toho odrazovali vcetne studia, tak jsem zvolila tmavsi a doted me to rozhodnuti mrzi. Podobmou chybu uz jsem neudelala v pripade pracovni desky v kuchyni, kterou mi v bile taky vsichni vyvraceli a jsem s ni strasne spokojena.
    Takze ted vim, ze je treba kaslat na radoby rady ostatnich a jit za svym srdcem:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč ti to vyvraceli? My máme u nás doma taky bílou desku, nicméně jakože omylem, ale už jsme si ji nechali - a musím říct, že je to super. My jsme totiž vcelku bordeláři, kteří na úklid prostě nemají čas a když je čas, radši ho trávíme jinak, než úklidem. Kdybychom teda měli něco, na čem by nebyly vidět třeba kolečka od hrnků, nikdy by je nikdo neutřel.... takto se deska furt blejská :D Bílá je prostě dobrá:)

      Vymazat
    2. Anicko,me ji vyvraceli z duvodu udrzby. Pry bila zezloutne, vsechno na ni videt, je to naprosto neprakticke, blabla.... No a nad bilou deskou navic v lesku ( kuchyn mam v bilym minimalismu) kroutili ve studiu hlavou, ze je draha, bude hned spinava, vsechno na ni bude videt, pry snad kdyby to byl mat. No a je uplne super, naopak ten lesk hodne veci skreje. Driv jsme meli v kuchyni desku ze dreva a bylo to hezky, ale udrzba byla teda podstatne horsi.
      Takze ver odbornikum:-))))

      Vymazat
    3. No to je právě to, co jsem měla na mysli s tou údržbou - právě proto, že na tom jde všechno vidět, to zkrátka hned za běhu utřeš a máš pokoj, takže mám oproti "odborníkům" na tohle prostě zcela opačnej názor, o žloutnutí slyším taky prvně. Naše šedý žilkovaný dlaždičky jsou furt jak jetel, právě proto, že na tom ten binec prostě není vidět. Ale desky z masivu se mi líbí taky, to ale asi hodně nasává bordel, co?

      Vymazat
  2. Aničko, no jasně, že máme v pronájmu tu hnusnou plovoučku, co se tváří jako třešňové dřevo :)))), bohužel s tím nic nenadělám. Ale chci nechat v ložnici a v pracovně strhnout koberec, protože už je jetej (nechápu tu fylosofii koberců nalepených rovnou na podlahu, to je normálně pakárna jak blázen) a nechat tam udělat normální podlahu, pokud teda majitel dovolí. Jinak "náš" byt je moc hezkej, abys nemyslela, když si furt na něco stěžuju, ale určitý prvky tu jsou.... řekněme... naprosto nepochopitelný :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak to jsem ráda, že to vim, protože už jsem se lehce podivovala nad tím, kde to hernajs bydlíte, když tam nic nesmíte :)))

      Vymazat
    2. Na našeho pana domácího se musí opatrně. Jedna až dvě změny ročně jsou maximum :))). Ale zas nijak neprudí, dokonce jsem ho v životě neviděla :D . Akorát si mailuje s manželem.

      Vymazat
    3. Možná že v tom je ta chyba, ženské přemlouvání bývá často efektivnější :D

      Vymazat
  3. Super! A mne se naopak ta zluta moooc libi :) (Akorat si svuj prispevek o podlahach teda necham na jindy :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se taky líbí, ale v reálu bych se jí z nějakýho důvodu prostě bála... Nojo, to se mi taky stává, že mi někdo vypálí rybník :D

      Vymazat
  4. mě by spíš zajímalo, jestli existuje nějaká barva, kterou by se dala natřít ta naše plovoučka "třešňovédřevo" aby to drželo... šla bych do toho hned a samozřejmě do bílé ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že jo, ale zeptala bych se přímo odborníka. Asi to bude chtít nějakej epoxidovej nátěr, obyčejná akrylovka nevim esi chytne...

      Vymazat
    2. Já postupovala dle rad odborníka http://www.barvyteluria.cz/otazka/2bbn-zmena-barvy-laminatove-plovouci-podlahy/9 ...nemohla jsem se dočkat rekonstrukce a přetřela stávající lamino...okamžitý efekt byl vynikající...ovšem při manipulaci nábytkem atd. dochází k poškrábání a oděrkám na podlaze. Rekonstrukce jsem se dočkala a nejvíce se těšila na bílé podlahy...nevěřila bych jak nedostatkové zboží to v našich hájích je. Nakonec má vinylová k nám putuje z Rakouska...těším se na ní i za ty nekřesťanské prachy co bude stát.

      Vymazat
    3. Takže i epoxidový email se odírá, jo? Špatné zprávy, ale díky za ně...:)

      Vymazat
  5. Tie dvojfarebne podlahy su ozaj krasne, mozno sa necham inspirovat, kedze coskoro budeme robit podlahu v novom obyvaku :)
    Inak, ked sme prerabali u mamky, tak ta chcela podlahu v obyvaku na bielo, najprv mi to moc nesedelo, ale ked som videla vysledok, vyzeralo to uzasne a neuveritelne to presvetlilo miestnost. Steny sme zase natreli na lososovo a jednu na sedo :)
    A voci dekoru az taky odpor nemam i ked samozrejme preferujem original, brat bol pri prerabani maminej spalne zase zasadovy a povedal, ze jej radsej zaplati original drevenu podlahu on akoby si tam mala dat nejaku atrapu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je další věc, že s bílou podlahou se dá víc vyřádit na stěnách:) S vícebarevnými to nepude, ale zas to nebude ani potřeba....

      Vymazat
  6. Proč lidi kupujou lino s dekorem?
    Protože nic jinýho k sehnání není! Je to k uzoufání, když projdeš pět největších prodejen lina, a cokoli "nedřevěnýho" spočítáš na prstech jedný ruky. A ještě ti dost prstů zbude. Moje poslední zkušenost (listopad): Poslední tři metry černobílý šachovnice (můj favorit, ale potřebovali jsme 4 metry, a ty nejsou a nebudou ani jinde v zemi, protože vzor přestali vyrábět), hnusná šedá s flekama, divně zelená s třpytkama jakýmasi, a středně modrá s šedým podtónem, taky nějaká flekatá, ale pro daný účel jediná vyhovující. Přitom prodejní plocha jako fotbalový hřiště.
    A proto se ptám: kde se doprkýnek dá koupit neprkýnková podlaha?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela extenzivně jsem to googlila a nakonec jsem i našla. S překvapením jsem zjistila, že např. ceny marmolea šly za poslední dva roky hodně dolů a dají se pořídit už od zhruba pětikila za metr, což jde. Barevný podlahy jsem našla třeba tady: http://www.brased.cz/ Jinak ty fleky, pokud jsou na přírodním linoleu, tak to vzniká lisem...ale jsou i unibarvy. Šachovnice by pravda byla super, ale to už by na pidi český trh bylo asi příliš...:(

      Vymazat
  7. Za mě určitě bílá podlaha nebo ta losová, och a ach... Co se týče imitací - lidi mají prostě pocit, že když na něco nemají a naimitují to, ostatní to nepoznají a víc si jich budou vážit. Na tom je bohužel postavená většina naší společnosti, lidé vzájemně stále koukají, co má ten druhý na sobě, kolik to asi stálo a tak... :-( bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti nevim, já se obávám, že je to začarovanej kruh nevkusu a nabídky, která je zákazníkovi ze všech stran podsouvaná, například i prostřednictvím jednoho nejmenovaného českého pořadu o bydlení. V jednom díle strhli parkety a dali na ně vinyl (!!!!!), protože prostě sponzor. A jak psala Vyděšená, ty prkýnkový lina jsou prostě všude a ne každej má tu kapacitu se nad tím zamyslet a složitě hledat alternativu....

      Vymazat
  8. Se musím pochlubit: přesvědčila jsem rodiče, že je skvělý nápad vyměnit staré ošklivé linoleum s dekorem dřeva za limetkově zelenou dlažbu. :) Ale přiznám se, že zrovna proti plovoučce nic moc nemám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když parkety/pravé dřevo by bylo samozřejmě lepší. Jenže bohužel - finanční zdroje nejsou neomezené a sehnat čistě bílou plovoučku? Hah, nadlidský výkon.

      Vymazat
    2. Ke kachličkám gratuluju! :) Jinak si myslím, že je hodně alternativ k plovoučce, stejně to byla spíš "módní" záležitost, od které se dneska ustupuje.... Ale samozřejmě proti gustu...

      Vymazat
  9. Dřevěná bíla anebo tyrkysová nejsou vůbec špatné:) Doma jsme vsadili na tradici, klasická dubová podlaha, jinak parkety a v koupelně kachličky s podlahovým topením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podlahové vytápění v koupelně, to je pro mě jeden z vynálezů tisíciletí :)

      Vymazat
  10. Dobrý den, rád bych se zeptal, čím natřít dřevěnou podlahu v bytě?.. Chtěl bych ji mít čistě bílou bez známky dřeva. Viděl jsem to u nějákého architekt a vypadalo to jako litá podlaha, ale prej je to tajné, čím se to natírá.

    moc děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím, já jsem si kupoval zvlášť materiál od i-podlahy.cz, podlahu jsme dělali s kamarádem a následně to natírali lazurovacím nátěrem, šlo o to, aby zůstala viditelná textura dřeva. Proč to tam taky jinak dávat, že :D

    Nicméně musím říct, že podruhé bych do toho nešel, udržování takové lazury není žádná sranda, nic moc se na to nesmí použít apod. Nebo je to rukama... :D

    OdpovědětVymazat
  12. Nás čeká v brzké době konečně pokládka vinylové podlahy :-) . Máme ji objednanou z https://www.vesna.cz/vinylove-podlahy , tak už se těším, až nám ji přivezou. S podlahou bude náš dům vypadat zas úplně jinak :-) . Pak už jen dodělat pár drobných věcí, koupit nábytek a konečně se budeme moct nastěhovat :-) .

    OdpovědětVymazat