středa 19. února 2014

Povlečení a trable jedné peřiny 150 x 200 cenťáků

Protože moje povzdechnutí nad povlečením v minulým článku nezůstalo bez odezvy, rozhodla jsem se do tohoto tématu rýpnout trochu víc.

Historicky máme u nás potřebu velkejch polštářů a oddělených peřin. V Británii a Francii nebo Švýcarsku zase rádi velké peřiny pro dva. Někde jsem se setkala s polštáři a la nudle, pidipolštářky nebo zlatou střední cestou. Obrovské metrové polštáře, jako znám z dětství, jsem ale nikde jinde nepotkala. Protože tu ale máme globalizaci a nevím, jestli u nás vůbec ještě někdo povlečení vyrábí, máme možnost koupit si ložní prádlo z různých koutů světa (nebo minimálně Evropy), každé samozřejmě v úplně jiných rozměrech. No a teď mi jako řekněte, jak tuhle situaci řešit při nákupu povlečení? V podstatě máte tři možnosti: 1. povlečení si šít, 2. mít několik sad duchen a polštářů podle výrobce 3. nakupovat pouze u jednoho výrobce - a teď mě napadlo ještě 5. spát ve spacáku. Je to děsný, vážení.

Pokud se pokusím oprostit od toho zapeklitého problému rozměrů, mám ovšem poměrně široké možnosti. Povlečení totiž rozhodně není opomíjeným produktem a navrhuje je kdejaký dyzajnér.

Geometrické tvary a pastelové barvy... to je kolekce S&B Minimal, kterou koupíte například na finnishdesignshop.com, ale jednu dobu byla myslím i na Bonami.

Rozměry 150 x 210 cm a 50 x 60 cm.








Finnish design shop je vůbec dobrej obchod. Takové Marimmeko povlečení by mi teda taky nevadilo. Ale i další skandinávské značky mají krásné věci.

Rozměry 200 x 140 a 60 x 63. (????áááááárrrrggghhhhh)


 Marimekko rozměry 150 x 210 cm a 50 x 60 cm.






Pokud ještě zůstanu na zahraničních eshopech, rozhodně nemůžu vynechat moje oblíbené Urban Outfitters. Z jejich kolekcí se mi vždycky líbí naprosto všechno a toužím bydlet v jejich lookboocích. Blbě se z tama ovšem stahujou obrázky, tak prosím vás koukněte přímo na stránky, fakt to stojí za to.

Rozměry 200 x 200 a 75 x 50 nebo 155 x 220 a 80 x 80 cm.... no má tohle cenu?









No a pokud se vám nechce serfovat po zahraničních šopech, máte možnost nakoupit i v těch českých. Nejsnadnější varianta je pochopitelně Ikea, kterou to asi taky řeší většina z nás. Známe to všichni, tak to nebudu přehnaně rozmazávat. Vybrala jsem pár klasických vzorů, které mám ráda a kterými se nedá nic moc zkazit.

Rozměry Ikea 150 x 200 a 50 x 60 cm.





A pokud to máte rádi černobíle, rozhodně musíte mrknout na Nordic Day.

Rozměry 140 x 200 a 60 x 63 cm, dětské s ježkem je menší.




Tak jaké rozměry doma máte? A kde nakupujete povlečení?
post signature

21 komentářů:

  1. Všechna ta povlečení jsou moc pěkná. Já osobně miluji povlečení z Billy, už ho mám hanebně dlouho a stále drží. Je saténové, na bílém podkladu jsou černé, šedé a červené pruhy z jedné strany a z druhé strany kytky. V tom se spí pohádkově! bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Billa by mě byla nenapadla, takový úlovky jsou vždycky nejlepší! :)

      Vymazat
  2. Tak o tom bych mohla napsat román. Kupovala jsem ikeácký 50x60. Což po přestěhování do Německa byl problém, protože tady i Ikea má německý rozměr. Tak jsem upgradovala polštáře na 80x80. Jenže do Nizozemí to máme co by kamenem dohodil a tam mají taky moc hezký kousky a jednou jsem neodolala - povlak 60x70 tak plandá na malém nebo je nacpaný k prasknutí na velkém. A to nemluvím o tom, že se mi strašně líbí jedno dánský povlečení, který má povlak na polštář 60x63, ale další rozměr už nechci, z nákupu nic nebude. A jo, ještě jsme v Čechách měli zdravotní polštáře, který byly nudlovitý a takový povlaky nedělal nikdo, tak jsem přešívala z velkých. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D To je fakt boj, proč na to není nějaký ISO? Podle jakýho klíče oni to vyrábějí? Nechápu:)

      Vymazat
  3. Ten s tim jezkem je krasny!
    A co se tyce povleceni, moje mama jezdi pro ne do Italie, protoze se nam zda, ze Italove povleceni opravdu umi. Super kvalita, krasny design, akorat ty ceny, nejlepsi je vyrazit po sezone. Diky tomu tady moc povleceni nekupujeme.

    OdpovědětVymazat
  4. Tvůj článek mě pobavil, obzvlášť metrové polštáře :-) Ten můj z dětství i naducanou peřinu mám schované ve skříni a čekají na svůj návrat do dětského pokoje ;-) Jestli je něco co (stále) nechápu, to jsou české peřiny v délce 190cm když valná většina obyvatelstva má stíží o pár cenťáků míň! Buď ti mrznou nohy nebo ramena :-)
    Francouzi jsou podstatně menší a peřiny mají 220cm + dlouhý lancl u nohou na založení pod matraci. Jak praktické! 190cm je pro děti na jednolůžko. Taky obchodíci tady pochopili, že lidi mají různé nároky, takže povlečení má alespoň na výběr 2 velikosti polštářů a několik velikostí povlaků a jako bonus velkou plachtu (namísto povlaku) na parné léto.
    U nás doma vede maxi peřina 220x240cm a polštáře 50x70cm (máme i čtvercové ale na těhle se líp čte ;-) Dostávají i hosté z Čech a v mžiku zapomínají na pidi peřiny a maxi polštáře :-D
    Jinak mým peřinovým shopping rájem je Anglie a USA - výběr ve všech velikostech a i výška matrace na prostěradlo se počítá! Ceny víc něž přivětivé (v porovnání s ČR nevím ale dvakrát levnější než ve Francii). A ten výběr <3
    Zdravím z Provence,
    Anýzovka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krátké peřiny mě taky rozčilujou, skoro každé ráno (tak v pět) mě do čouhajících noh kouše kocour, protože mám peřinu nejraději až k uším, chichi:) Prostěradla na výšku matrace je věc, o které se mi teda ani nesnilo, na to tady myslím ještě nikdo nepřišel. Provence zní jako peřinovopolštářové nebe!

      Vymazat
  5. Jak jsem psala minule,svuj velky polstar vymenit nehodlam.Momentalne se chystam presit to z Ikei,ale porad pokukuju po nejakem dalsim,pekne a prijemne povleceni je fakt zavislost,kupovala bych ho nejradsi casteji nez nove saty!Skoda ze to jsou vetsinou takove palky.Ale to Tchibovske z Tveho minuleho prispevku mi porad lezi v hlave,na jaro by bylo idealni...Takze povleckovych tipu neni nikdy dost,diky Ti za ne!;)

    OdpovědětVymazat
  6. My dostali k posledním Vánocům s drahým tu velikou deku z IKEA, 200 x 200 cm, čímž se nám problém ohledně kupování povlečení, stejně jako Tobě, vyřešil sám. Akorát je problém, že když si člověk pojede pro povlečení, přitáhne domů i třicet tisíc dalších blbostí a prázdnou peněženku :D

    OdpovědětVymazat
  7. Hovorím trikrát ano! (článku) Teda vlastne nie! (výberu obliečok v obchodoch;) - môj celoživotný boj!:D Ale - nedávno som objavila slovenskú stránku/značku (EMI), kde ponúkajú obliečky made in Slovakia a ešte k tomu zo slovenskej bavlny? A rozmerov perín aj vankúšov na výber za vagón, prípadne ešte aj na mieru po dohode? Pozerala som na to ako puk.:D A okamžite objednala. Čistunké, bielunké, maximálne obyčajné (ako v hoteli alebo nemocnici;-), a po rozbalení nebolo cítiť nijakú "voňavú novotu", ako pri veciach z PRC, ehm... Niekomu by tá "obyčajnosť" možno nestačila, ale ja som presne také hľadala už dlho:-). A keď sa budem (po nociach) veľmi nudiť, môžem si ich pomaľovať alebo čo;-). Jediná nevýhoda asi je, že sú ráno brutálne dokrčené.:D Hold, bavlna. Ale lákajú ma ešte tie ich damaškové, hmmm... do ČR ale asi neposielajú...:-( Aj keď ktovie. Z tvojho výberu by som si ale vybrala okamžite. Tie zajačikové! Tie asi nutne potrebujem:D Pekná inšpirácia, Anne, idem gúgliť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílé povlečení by myslím mělo být povinnou základní výbavou:). My máme klasické bílé damaškové, ale nevím, jestli to jde dneska vůbec ještě sehnat. O obyčejném bavlněném jsem taky uvažovala, že bych na něj použila tiskátka....Na EMI mrknu, dík za tip!

      Vymazat
  8. bílé základem? do bílého chodím spát do hotelů, jinak nee... vyznávám tmavá povlečení, mě se v tom krásně spí...
    tromě tchiba mám pár úžasných ze svoboda linen, ale vždycky musím každé vidět naživo...na obrázcích vypadá hezky skoro každé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt ani trochu vůbec? [img]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-kdWl4Gmds1A%2FUwXvQKjOQgI%2FAAAAAAAAFH4%2FxekMI79tjps%2Fs1600%2Fshabby-chic-bedroom-ideas-20-awesome-shabby-chic-bedroom-furniture-ideas-doodmix-75547.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*[/img]

      Ono proti gustu...ale s viděním naživo naprosto souhlasím, povlečení je nutno otestovt, zdali je dostatečně měkkoučký:)

      Vymazat
  9. čím víc duchen divných rozměrů, a tím pádem nemožnost kupovat ložní prádlo, tím líp! (aspoň pro nás, co nemáme doma skříně, ale jako fakt že jo!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No taky mě tato skutečnost ochránila od koupě naprosto úžasnýho (a pekelně drahýho) povlečení ve švajcu. Doteď o něm sním, bylo šedý a na něm růžoví a tyrkysoví ptáčci v bílejch klecích....ale polštář vypadal jak nudla. :D

      Vymazat
  10. České damaškové povlečení má Veba http://www.bytovy-textil-veba.cz. Polštáře ovšem ve velikosti 50x70 a 70x90. Mezi dost šílenými vzory psychedelických barev jsou i hezké bílé, smetanové nebo šedé.
    Já taky nějak, čím jsem starší, tím jednodušší mám ráda povlečení. Černé/bílé/šedé, max do modra, jednobarevné nebo pruhy/kostky. V ložnici máme zvlášť v létě horko a taková řekněme oranžová by mě asi dodělala úplně.
    Jo a různé rozměry polštářů řeším tak, že mám dvoje, "větší" a "ikea".
    "Nenošené" damaškové povlečení mi věnovala máma, dostala ho do výbavy a nikdy nepoužila. Polštáře měly rozměr úplně úchylný, naštěstí větší, takže se to dalo zmenšit a ke spokojenosti všech (máma se ho zbavila a mně se líbí) slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když mně se těma psycho vzorama nechce nikdy prokousávát. Je to s podivem, že u nás prakticky neexistuje firma s nějakou konzistentní nabídkou. Myslím, že lidí preferujících právě klasické povlečení by se našlo hodně. Taky bych brala damaškové povlečení do výbavy:)

      Vymazat
  11. Líbí se mi jednoduché vzory a kvalitní materiál (např. Mako Satén), takže ze článku bych si vybral toto http://4.bp.blogspot.com/-JdFXtzgQodk/UwSkLb3NBGI/AAAAAAAAFDk/sP011qN0-q4/s1600/SB_Minimal_Sand_-_1-2.jpg

    OdpovědětVymazat