pátek 17. ledna 2014

Domek manželů Křížkových v Le Bartheil

V létě jsem na jednom ze svých výletů do Prahy zavítala do Jízdárny Pražského hradu na výstavu Jana Křížka. Jan Křížek (1919 -1985) byl českým malířem a sochařem, jehož tvorba lze nejlépe popsat výrazem art brut, tedy syrové umění dětí, bláznů a "primitivních" kultur .... plus tedy taky pár akademiků (jako například Jean Dubuffet). Ta výstava se mi tenkrát hrozně líbila, ale neplánuju tu na ni psát recenzi, ani vám nebudu představovat Křížka jako umělce, protože umění je sice turbo DIY, ale přeci jen asi pro odlišné publikum:).

Chtěla bych vám ovšem ukázat pár fotek, které jsem Mániným digitálkem vyblejskla v knihovně z Křížkovy monografie z roku 2012 (kdyby vás to zajímalo přesně, tak o.c.: PRAVDOVÁ, Anna a Bertrand SCHMITT. Jan Křížek (1919-1985): "Mně z toho nesmí zmizet člověk". V Praze: Národní galerie, 2012.)

Křížek se totiž v roce 1947 vydal s manželkou do Paříže, kde je zastihl i únor 48 a oni se ve Francii rozhodli zůstat. Křížek se živil různě, například v keramické dílně (což se také promítlo do jeho tvorby), stejně jako jeho manželka. Žili velmi skromně a neměli moc peněz, nicméně někdy na začátku šedesátých let koupili malý pozemek na francouzském venkově, kde vlastnoručně postavili dřevěný domek. Asi o deset let později na něj dostali příspěvek od obce a zavedli si do něj elektřinu, ale i tak se jednalo o velmi skromné bydlení.

Skromné možná a průměrnému dnešním puberťákovi (a i některému dospělákovi) by v tom domku po týdnu bez internetu asi šiblo, ale takovou romantiku, sepětí s přírodou, volnost a svobodu hned tak neuvidíte. Já bych se tam na prázdniny vydala hned. Fotky jejich domku byly na výstavě promítány ve větším rozsahu, než jak se dostaly do knihy (aspoň mám ten pocit), ale i tak je z nich myslím možno leccos vycítit. Už dlouho mě nic tak neokouzlilo, faktžejo.











Fotek je to maličko, ale on i ten domeček je maličký. Kdyby vás k tématu zajímalo víc, klikněte na Křížkovo jméno v druhé větě tohoto příspěvku.

La Petite Anne

17 komentářů:

  1. Ako z rozprávky, ale takej tej našej československej aj keď tak ďaleko postavenej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to z nějakýho důvodu připomnělo dětství a léta na chalupě, což je taková pohádka:)

      Vymazat
  2. Tohle si taky postavím! (jen vynechám lino v kuchyni...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tomu říkám nadšení, jen do toho :)))

      Vymazat
    2. Však už je virtuálně ve výrobě. Jen musíme zbořit původní zamyšenou barabiznu na pozemku, sehnat materiál, kladiva a hřebíky, hodně hřebíků. Jo, a taky francouzský okna, bez těch to prej u nás nepůjde.

      Vymazat
    3. Žádná chata, letní sídlo to bude! (Velikostně tedy spíš jako ta obrázková chatička, ale nebuďme v tom názvosloví troškaři!)

      Vymazat
  3. Tak ačkoli jsem dějiny výtvarného umění studovala, Křížka jsem neznala. takže díky za vyplnění mezery :-) Jinak jeho dílo se zdá být docela kontroverzní, nezdá se ti? Něco ve stylu "vystavím své obrázky ze školkového věku a zavřu se do dřevěné chatrče - a budu umělcem!" :D - což zřejmě měla být jeho póza - v tom období, kdy tvořil, bylo vzbuzení kontroverze hlavním umělcovým cílem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to si zrovna nemyslím, spíš to pro něj a taky pro Boštíka bylo nějaký východisko v poválečné době, stejně jako třeba pro skupinu Cobra (protiválečné, levicové zaměření s vnímáním moderní kultury jako úpadkové a vedoucí k válkám...) Navíc přestal tvořit někdy kolem roku 60, čili do chatrče se zavřel až potom:))) U nás to dělal ještě třeba Kotík, ten "styl" prostě vychází z určitýho dobovýho proudu vázanýho na válečný události....:)

      Vymazat
    2. No ano, však o to šlo - v době, kdy tvořil, bylo hlavním cílem nějakým způsobem pobouřit, jakožto reakce na dobu...-což se mu podle mě povedlo skvěle, takže to, ač to tak možná vypadá, nemělo být hanění, ale uznání, že se mu záměr asi zadařil :D

      Vymazat
    3. Možná. Já abych pravdu řekla nějakou bouřící rétoriku moc neuznávám nikde, ale to už je asi věc interpretace. Přijde mi to hodně zjednodušený...ale já už jsem dost degenerovaná v tomhle směru:)

      Vymazat
    4. Tak já myslím, že každý, kdo se v téhle oblasti nějak pohybuje, ať už jakkoli, je určitým způsobem nějak zdegenerovaný. :-) Já osobně tohle nevnímám jako umění, ale jako způsob vyjádření. Každopádně, ráda jsem si rozšířila obzor :-)

      Vymazat
    5. Jan Křížek, to byl velký umělec. Úžasná tvorba, úžasný dům. Nějaké pobuřování ho myslím opravdu nezajímalo, spíš něco, o čem hodně lidí nemá ponětí. Chtěl uvidět podvědomí a věděl o světě za světem. Díky za krásný příspěvek .:-)

      Vymazat
    6. A já díky za krásný komentář! :)

      Vymazat
  4. A já taky! (autorka výstavy)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, to jako opravdu? To se teď úplně stydím, že jsem si na to tenkrát nevzala zrcadlovku:)

      Vymazat
  5. To nevadí,... jsem ráda, že se výstava líbila.

    OdpovědětVymazat