sobota 27. dubna 2013

DIY pompony - inspirace i návod

Konečně rozkvetly stromy a nám se blíží období zahradních mejdanů, svateb a podobných trachtací. A takové příležitosti na tvoření dekorací se nesmí promarnit! Takže si dneska zkusíme udělat pompon. Říkám zkusíme, protože moje výsledky mají teda k dokonalosti daleko. Ale aspoň se s váma můžu podělit o možnosti, jak to pokazit a tedy i tipy, čeho se vyvarovat.

Takže je libo pompónek?

úterý 23. dubna 2013

Tarte au citron - recept

V sobotu mi bylo řečeno: "Je tam děsně moc šťávy z citronu, nechceš něco upéct?" Zdánlivě nelogické spojení citronové šťávy a pečení nakonec skutečně vedlo k jakémusi výsledku. Rozhodla jsem se upéct tarte au citron, nicméně to byl opravdický a nefalšovaný pokus č.1, tudíž se to na koláči esteticky lehce podepsalo, jelikož jsem v průběhu přípravy pojala podezření, že zde něco nehraje (nicméně naštěstí hrálo) a propadla tvůrčí krizi. Dnešní fotodokumentaci berte tedy s rezervou a veřte, že to chutná dobře. Respektive - chutná to jako tarte au citron!


sobota 20. dubna 2013

Skleněné vázy, do kterých nepotřebujete kytky



Tak jsem se včera večer chtěla vrhnout na psaní článku, ale když jsem o té půl sedmé konečně přišla domů, zjistila jsem, že jenom tupě civím do monitoru a nevím, která bije. Vysokoškolský student opravdu není zvyklý na to, strávit celej pátek ve škole. Co budu dělat, až budu muset na férovku do práce, to vopravdu netuším, asi budu pořád spát na jezdícím pásu, po kterým mi bude odjíždět hlava.

Ale teď je sobota, já jsem hezky čersvá, a tak jsem se rozhodla zmapovat situaci v něčem, na co se chystám už opravdu dlouho. A to sice něco o skleněnejch vázách. Původně jsem se chtěla zaměřit jenom na český hutní sklo, ale pak jsem dospěla k závěru, že krásné skleněné vázy můžou být různých typů.

Už v jednom z minulých článků jsem zmínila legendárního Alvara Aalta, tak jím dneska začnu. Design téhle vázy (která se prodává v mnoha barvách a velikostech) pochází už z roku 1936, kdy ji finský designér navrhl na základě tvaru jezera v jeho domovině. Jestli něco opravdu můžu, tak jsou to organické tvary a nadčasový skandinávský design. Schválně by mě zajímalo, co by mi odpověděl někdo, kdo ji nezná, na otázku "kdy byla navržena". Tipovali byste jí skoro osmdesátku?
http://www.scandium.cz/cs/produkt/30031#dalsi-fotky

pondělí 15. dubna 2013

DIY mantón pro nenáročného začátečníka

Jednou tejdně (skoro) každý pondělí vytahuju ze skříně svoje fuchsiově růžový botičky a jdu si zadupat na flamenco. Je to taková verze pro nenáročné, takže u toho pravidelně zcela vypínám mozkovnu a nejde mi ani to, ale baví mě to stejně! V rámci jakéhosi "pokroku" jsme dostali za úkol sehnat si mantón, španělský šátek, se kterým se budeme ladně svíjet do dvanáctidobejch rytmů. Jenže už ty růžový botičky byly pořádná investice a průměrná cena tohodle šátku se pohybuje ke třem litrům. Jasný, můžete sehnat i poloviční trojúhelníky nebo akési šunty za litr, což mi ale furt přinde dost peněz na to, aby se mi to vlastně nelíbilo. A protože mám v blogu heslo "DIY práce všeho druhu", rozhodla jsem se, že si aspoň pro začátek ten mantón udělám sama.

První materiál jsem byla koupit v naprosto šílené sněhové vánici, která mi zřejmě zatemnila mysl, jinak nechápu, jak jsem si mohla koupit tak imbecilní látku. Lehký splývavý materiály měli v blbejch šířkách nebo barvách, takže jsem vybrala mně se líbící barvu, ale poměrně vysokou gramáž. Hlavní error je ovšem ten, že látka je umělá a utkaná do křížků, což mělo za následek to, že mi strašně klouzala jehla a udělat na ní rovnou linku bylo téměř nemožný. Nakonec to ale vyšlo docela pěkně, tak uvidíme, jak se bude šátek chovat při tanci. Třásně jsem koupila deseticentimetrový, protože delší jsou už fakt dost drahý a stejně jich zrovna neměli požadované množství. Doma mě to pak mrzelo, že to nebude vono, ale musím říct, že jsem změnila názor a myslím, že to stačí.

Na mantón jsem potřebovala 150 cm x 150 cm látky, šest metrů třásní, šest metrů stuhy, starou krajku a černou nit. Koupila jsem si i korálky, ale to jsem se dost přecenila. I tak mi ta produkce trvalo několik tejdnů, tak korálky možná někdy v budoucnu.


sobota 13. dubna 2013

Lehký jahodový dort a miniinspirace

Když jsem před pár dny na cestě do města schytala pěknou průtrž s parádním krupobitím, po kterém následovala úplně modrá obloha, radostí jsem si musela začvachtat v botách. Jaro a schizofrenní dubnový počasí je tu!

A tak pro vás mám recept na velice jarní dort a takovou menší inspiraci na večerní jarní narozeninovou oslavu. 


středa 10. dubna 2013

DIY nápady s washi páskami (oblebleblepim to!)

Jelikož washi pásky nebo masking tapes na nás vyskakujou v poslední době zpoza každého rohu, mohlo by se zdát, že o nich ani nemá cenu psát, protože stejně prosáknou do každé druhé inspirace. Jenže washi pásky jsou tak geniální věc, se kterou se toho dá tolik vymyslet, že si nemůžu odpustit jim nevěnovat samostatný článek.
http://ellamodern.blogspot.cz/2012_04_01_archive.html

neděle 7. dubna 2013

DIY růže ze stuhy

Venku furt hnusně, nezbývá nic jiného, než se vrhnout na tvoření! Dnešní DIY je sice víceméně ryze pro ženský, ovšem třeba přijde vhod i nějakému mládenci, jehož holka trpí alergií na kytky. Budiž tento článek mým dalším příspěvkem k přivolávání jara, aleužhernajs.

Růžičky ze stuhy jsem začala vyrábět už vcelku dávno, tak jsem si říkala, že by byla škoda vám o tom taky nenapsat. Je to rychlý projekt, takže ho dneska v klidu stihnete - a to i s teřichem nacpaným po nedělním obědě.

Budete potřebovat v podstatě jenom tavicí pistoli, stuhy a nůžky. Pokud tavicí pistoli nemáte, šlo by snad nahradit obyčejným vteřinovým lepidlem, ale pistole je pohodlná jistota úspěchu.





Začnete tím, že si konec stužky zamotáte do úzké ruličky, kterou posléze zpevníte lepidlem.

středa 3. dubna 2013

Flower power - jarní inspirace/vyhánění zimy

Vážení přátelé,

nedá se nic dělat, ale musím vám sdělit, že už mi z té zimy vopravdicky šibe. Takže jsem se rozhodla udělat takovou jarní inspiraci, že zima začne hystericky ječet, máchat rukama nad hlavou a vyděšeně poběží přímo do dža!!

Takže se do toho dejme. Pokud přivolávat jaro, tak musíme mít na mysli tři věci: 1. kytky, hóóóódně kytek, 2. ptáky, kteří už toho mají podle lehce neurotickýho cvrlikání taky plný zobáky a 3. hmyz - kterej je momentálně nucen ještě se nevylíhnout. Kdyby aspoň ta klíšťata vychcipala, co?

Takže milá zimo, já bejt tebou, tak si začnu šněrovat tkaničky!

Barevné palety letošního jara jsou víceméně dost pastelové, což já jako zas až tak úúúplně nemusim. Vyjma této, jakmile jsou v tom makrónky, tak skládám zbraně a horlivě přikyvuju.

http://akulakreative.com/2012/03/a-macaroon-inspired-color-palette/