středa 28. srpna 2013

Ikony designu II. - IKEA

Vzhledem k tomu, že právě vyšel nový a voňavý katalog IKEA se spoustou věcí co nutně potřebuju, přišlo mi jako dobrý nápad napsat další díl do ( teď už) seriálu o ikonách designu. Ten první najdete tady. Ikea sice není značka, která by prodávala ultraluxusní zboží šplhající svou cenou do astronomických výšin, svět ovšem ovlivnila podstatně více než mnohá designerská esa a některý její nábytek si rozhodně zaslouží označení "ikonický".

Dovolte mi na začátek trochu teorie, ať se všici lehce poučíme. Ikeu založil v roce 1943 tehdy sedmnáctiletý Ingvar Kamprad, který se rozhodl rozjet byznys za prachy, který dostal od taťky za ukončení školy. Evidentně na to měl střevo, takže z obchodu prodávajícího spíše drobnosti typu psacích per, rámečků, nylonek a podobně postupně vybudoval to, co si pod Ikeou představíme dneska. První kšeft s nábytkem se otevřel v roce 1958, v roce 2011 to bylo 332 obchodů v 38 zemích světa.

Jestli jste někdy dumali nad tím, co to vlastně IKEA znamená, tak se jedná o počáteční písmena jmen Ingvara Kamprada, statku Elmtaryd, kde vyrůstal, a rodné vesnice Agunnaryd ve Švédsku. Mimochodem, od půlky sedmdesátých let žije Kamprad ve Švýcarsku v místě, kudy jsem při svém studijním pobytu jezdila do školy. Ale nepotkala jsem ho, teda asi. Nicméně teď se na starý kolena prej stěhuje zpátky do Švédska. To jen tak, kdyby vás to náhodou zajimalo.



Mluvit o tom, jak Ikea změnila kulturu bydlení asi nemá úplně smysl, každopádně si svým nadčasovým designem a dostupností našla cestu do většiny domácnosti. Formát obchodu, ze kterýho bylo možný si nábytek rovnou odvézt, byl taky nápad Ikey, mám ten pocit. Pamatuju si, když jsem jako dítě jela s rodičema do Ikey v Praze (nebo to byla Vídeň? to už nevim), protože v Brně tenkrát nebyla. Hrozně se mi líbilo, jak to tam vonělo po dřevě a papíru, což se mi vrylo do paměti tak, že tam dodnes jezdím hrozně ráda (a nutno říct, že často). Taky si živě vybavuju skákání v kuličkách v dětským koutku, i když to už klidně může být přes dvacet let, protože 1. Ikea se ještě v Československu otevřela v roce 1991. Co je mi na ní taky jako vystudované environmentalistce sympatický, je její eco-friendly přístup. K tomu se Ikea přiklonila na začátku devadesátých let poté, co ji v letech osmedesátých stihl formaldehydový skandál. Environemntální přístup se stal součástí její strategie a momentálně Ikea spolupracuje například s Unicefem nebo Světovým fondem na ochranu přírody.

Letos začala Ikea do nabídky vracet jako cool retro nějaké kousky ze svých prvopočátků, jako křeslo Stradmon nebo stolek Lövbacken, některé další designy se ovšem na trhu drží nepřetržitě od svého vzniku jako klíšťata.

Mezi nimi je například křeslo Pöang, které bylo pod názvem Poem představeno už v roce 1977 jako práce japonského designéra Nobury Nakamury. Mělo jít o pohodlné křeslo, které by něco vydrželo. Tenhle design z ohýbaného vrstveného dřeva se snaží kopírovat tvar sedícího těla a poskytovat patřičnou oporu pro záda a krk a jako bonus nabízí možnost se trochu pohoupat. V průběhu let dostalo křeslo pár vylepšení, jako snímatelné potahy nebo více možností tvaru korpusu. Obecně je tenhle kus nábytku, jak by řekla moje máma, známej jak rohlik s máslem.

Další takovou stálicí je i knihovna Billy. Ta vznikla údajně jako skica na ubrousku Kampradova kamaráda a kolegy Gillise Lundgrena v roce 1979. Ten chtěl stvořit něco nadčasového a variabilního (možnost nastavit si poličky dle svého nebo přidat skleněná dvířka), což se mu taky povedlo, protože knihovna od té doby získala jen pár dalších barev a různé hloubky.

Asi úplně "nejprofláklejší" z téhle skupiny ikonických kousků je stoleček Lack. Ten byl poprvé představen v roce 1980 s masivníma dřevěnýma nohama, které byly následně nahrazeny plastovými. Dnes se Lack vyrábí v různých barvách z dřevotřískové konstrukce, která je lehká, eco-friendly a navíc na ní má Ikea patent. To je, co?!

A jako poslední je třeba zmínit pohovku Klippan. Ta vznikla v sedmdesátých letech pod rukama produktového designera Ikea, kterému jeho děti zničily častým skákáním a děláním blbin jeho děsně drahé sofátko. S kolegou tedy navrhli Klippan, který má být dostupný, dětmi hned tak nezničitelný a přitom dobře vypadající. V roce 1980 dostal první sendávací potahy a před pár lety se mírnou změnou područek a opěradla docílilo toho, že je pohovka stohovatelná. Všichni ji totiž berou rovnou pod dvou, hihi.





Máte doma některý z těchto kousků? A napadá vás nějaký další ikeácký evergreen?

La Petite Anne

Zdroje: ikea.cz, wiki a http://www.ottawacitizen.com/life/Four+IKEA+iconic+designs+stand+test+time+cost+less+today/5768249/story.html

8 komentářů:

  1. Nejsem ikeacký fanda, ale bohužel ikea je nejschůdnější možnost při vybavování prvního bytu. Mám křeslo Pöang a musím říct, že je skvělé. Je to nadčasový kus, snad i vydrží a je pohodlný. Mám samosebou billy knihovny a doufám, že se mi nerozlomí police pod tíhou mých knih. :-)

    Jinak mám i skříň a ta je skvělá, hodně podobná kvalitním vestavěným skříním na zakázku.

    Jinak to byl zajímavý článek, nikdy jsem se nezajímala o historii vzniku ikea nábytku a tohle mi ji trochu osvětlilo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to, že nejsi fanda, toho vlastníš teda hodně:D Ikea je podle mýho skvělá v tom, že v té záplavě levného nábytku "do prvního bytu" občas narazíš v nějakým regálu na hotovej poklad:)

      Vymazat
  2. Tak jsem si myslela, že jsem ikea nadšenec (jakože si to myslím furt). Ale jaxi všechny výše vypíchnuté kousky u nás doma chybí, kruci... Co teď??? :-)
    Díky za prima článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ultramegagiga nadšenec a taky nemám ani jedno. Ale zato mám spoustu jiných věcí! :D

      Vymazat
  3. Vlastním ten červenej stoleček Lack, a to už skoro šest let. =D Je lehkej, praktickej a byl docela lacinej. =) Pak mám taky postel (tuším, že se jmenuje Heimdal) a rozkládací gauč. Ale po pohovce Klippan už roky toužím, jen financí na ni se zatím nedostává...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, chtělo by to té ikey nějakou speciální věrnostní kartu s 50% slevou, což? :D

      Vymazat
  4. My máme Billyho i Lack, v Ikei jsme loni v září pořídili v podstatě veškeré zásadní vybavení našeho bytu. Já už leta toužila po červené komodičce Hemnes a už na ni z rozkládací postele Beddinge koukám. A byť jí má tak 50 procent mých známých, tak ji dost žeru! Akorát ty názvy! :-D O výprodeji Hoven jsme se bavily včera a když teď procházím loňskej účet, zjišťuju, že jsme si kromě Flundry pořídili i Smulu, Granat a Pokal. O co ide už nezjistim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buheheheh, ta švédština, co dodat:) Máte doma teda pěknou sbírečku, hemnes komodičku mám taky, viděla jsi moji renovaci? Tu: http://lapetiteanne.blogspot.cz/2013/07/renovace-komody-sleva-na-washi-pasky.html fň

      Vymazat