neděle 28. července 2013

Sháním mlýnky na sůl a pepř


Jedna z věcí, co se opravdu dlouhodobě snažím sehnat a nedaří se, jsou mlýnky na sůl a pepř. Když jsem bydlela tu chvilku ve Švýcarsku, tam měli tyhle mlýnky všude, ale za naprosto astronomický ceny, jako většinu věcí. Ve Švýcarsku se mlýnky hojně využívají při konzumování raclettů a fondue, čili je to takový národní kuchyňský nástroj. Tady jsou sice relativně časté, ale nabídka tomu stále nějak neodpovídá. Astronomické ceny jsou tu ovšem taky. Achjo.

On totiž takovej pořádnej mlýnek nejni žádná sranda. Na sůl musíte mít keramický mlecí mechanismus, protože jednak je to tvrdší a jednak by vám ocel zrezla. Pepři ocel nevadí, ale sežeňtě dva mlýnky s keramickým mletím nebo jeden ten a jeden ten. Pokud se nespokojíte s jednorázovýma baleníma nebo jednoduchejma plastovejma mlýnkama, počítejte s pěknejma pálkama a agónií při shánění. Já bych ty prachy za nějakej pěknej i dala, ale když už si chci pořídit něco drahýho, musím tím být zcela unešená. To se zatím nějak nestalo. Takže jsem se rozhodla prozkoumat vody českých eshopů a třeba něco najdem!

zdroj


Ačkoliv se poohlížím spíš po klasickým "vysoustruženým" tvaru, tyhle mlýnky se mi z moderních líbí asi úplně nejvíc. V CZ jsem je našla na eshopu vasdesign.eu a mají i různý barvy. Co je prima je fakt, že za 1300,- dostanete ty mlýnky dva, navíc mají oba keramický mletí. Vysoký jsou dvacet cenťáků, což je docela dobrý. Mně se líbí co největší, ale těmahle bych teda asi nepohrdla. Na eshopu teda mají kromě barev i různý velikosti, ty největší už jsou ale po jednom za tisícovku. Fm, a teď, babo raď.


http://www.vasdesign.eu/


Když teda budu pokračovat mlýnky v moderním stylu, docela velkou nabídku od firmy Remember nabízí Bonami, ale seženete i jinde, třeba tady. Mně na tady těch mlýncích vadí černý nebo bílý vršek. Prostě se mi to nelíbí. Jinak ale uznávám, že jsou super. Kdyby vymysleli jiné barevné rozlišení soli a pepře, možná bych si je i koupila. Mlýnky mají keramický mechanismus a jsou nějakých 16 cm vysoké a stojí kolem 1200,- oba.



Favorit:



Pěkný mlýnky taky vyrábí firma Weber, která se specializuje na výrobu a prodej grilů. Mají i pěkný barvy, ale obávám se, že u nás lze sehnat tak možná černou a červenou. Narazila jsem na ně tady, tady nebo tady, ale všechno černý a červený. Cena je přes tisícovku za sadu dvou menších, ale mají i vyšší po jednom za víc.


zdroj
V Itálii se mi líbily mlýnky z olivového dřeva, ty byly ale rovněž jaksi mimo můj finanční limit. V eshopu kuchynskedoplnky.cz jsem našla jeden z akátového dřeva za 500,-, což vypadá stejně dobře.Výška 17 cm a keramický strojek. 

zdroj
Tenhle za 800,- ze stejného eshopu se mi taky líbí. Vysokej je 18 cm, strojek je keramický a ještě je na něj 30 let záruka! Na vnější materiál záruka 5 let. To zní sympaticky.

zdroj
A teď k těm klasickým tvarům. Protože ten tvar je klasický, vypadají dost podobně a mě se zmocňuje lehká hysterie, mám-li si mezi nima vybrat. Těžký úděl vah:)

Tenhle dvaceticentimetrový z lakovaného dřeva z Mallu se mi třeba líbí moc. Ale strojek má ocelový, čili je jen na pepř a stojí 1249,-. Mají ještě černý a červený. (Co sakra maj tady s tou barevností ti čeští firemní nákupčí???)

zdroj
Tenhle dřevěný za 1400,- s keramickým strojkem má 30 cm, taky z Mallu.

zdroj

Tenhle mlýnek na pepř za 800,- má jako jeden z mála přiznaně dřevěných tmavý lak. Přiznám se, že světle dřevěné se mi za ty ceny moc nelíbí, i když tenhle už je tmavý docela dost.

zdroj
A trocha růžové na konec. Tahiti mlýnky opět od Peugeotu za 1500,- oba. Mají ovšem jenom 15 centimetrů a prodejce neuvádí materiál mechanismu (nebo jsem slepá). Ale jsou růžový!

zdroj


Tak. A co teď? Čekám na vaše rady a připomínky!

La Petite Anne

8 komentářů:

  1. Líbí se mi ty zelené a pak ten poslední růžový, ale já osobně bych tolik peněz za to asi nedala, protože si řeknu, že bych za ty stejné peníze mohla mít něčeho jiného mnohem víc ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to asi platí o většině věcí:) Ale pro někoho, kdo moc nevaří, to smysl samozřejmě nemá. Jinak je ovšem dochucování s mlýnkem k nezaplacení;)

      Vymazat
  2. A pokud jsi prase, co saha na mlynek mokryma/mastnyma rukama, pak by materiál nemel byt uplne hladky, nebo tim v ruce proste neotocis. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je docela konstruktivní připomínka, to mě nenapadlo, ale naprostou pravdu máš! :) Ňaňa, chrochro, uííí:D

      Vymazat
  3. Ja som to vyriešila inak, ad jedn cena, fakt nevedia čo za to pýtať, ad dva to čo sme si kúpili ako kvalita za rozumnú cenu nevyhovovalo, proste to šlo do koša...máme teraz porcelánový hmoždiar. Isteže to nie je taká rýchlovka, ale používam aj na bylinky, a tá celková neupravensť sa mi páči, chute sa uvoľnia ako majú a to je dôležité.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmoždíř je super věc, ale mně třeba konkrétně hrozně vadí solení lžičkou nebo rukou, s čímž mi hmoždíř nepomůže... Ale jinak svatá pravda! Na bylinky a koření je hmoždíř nepostradatelnej...

      Vymazat
  4. Mám ten samý problém a vybírám už strašně dlouho. Při poslední návštěvě IKEA jsem se rozhodla a půjdu pro tyhle http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80231290/. Bílý na sůl, černý na pepř. Je to kompromis, ale vzhledově se mi líbí a cena taky ujde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadají dobře, dej pak vědět, jak se s nima mele! :)

      Vymazat