úterý 9. července 2013

Na návštěvě u LenkyLenky

Když jsem poprvé vstoupila do nového pokoje v podnájmu mé skvělé a úžasné kamarádky Lenky, hned mi bylo jasný, že tohle je něco, co by stálo za to zvěčnit. Lenka je studentka grafického designu, takže kreativita je její druhý jméno a mě to nemělo nijak překvapit. Ale protože je mi jasný, že stěhující se student financema rozhodně neoplývá, tak mě to beztak překvapilo. A přitom jsem to já, co tak často a ráda zdůrazňuje, že hezky zařízenej interiér je v první řadě otázka invence a až pak peněz. Lenčin novej typobudoár je ztělesnění tohoto výroku, takže se mi ji podařilo přemluvit, aby mě k sobě pustila s foťákem. Jen tak mimochodem, kdyby mi chtěl někdo darovat stativ, bylo by to prima. Diky!

Pojďme se tedy podívat, jak lze zvelebit obydlí v podnájmu, i když nemáte žetonky, ale zato máte děsně rádi typografii.

http://lenkavomelova.com/2013/02/19/a-creative-mind-is-rarely-tidy/

Celý pokoj stál prý určitě do deseti tisíc, ale kolik přesně, to už se neví. Největší výdaje byly za postel a matraci, nový stůl a barvy. Zbylý nábytek v pokoji dostal jenom novou vrstvu barvy a "washi péči". Zařizování je stále ještě v procesu, takže v budoucnu je v plánu nový lustr a knihovna; koberec pravděpodobně půjde pryč. Pokoj původně sloužil jako ateliér, parkety pod kobercem jsou tedy zničené od barev, které nejdou ani obrousit. Obyvatelka pokoje je teď tedy ve fázi rozhodování, jestli by to vadilo nebo vlastně ani ne.

Postel dostala červený nátěr, skříň, která se do výběru nedostala, zase černý. Obraz nad postelí má Lenka zapůjčený. Plakáty na stěnách drží díky kancelářským skřipcům.




Lenka pobývá tak trochu střídavě mezi Brnem a Londýnem, který výrazně ovlivnil červeno-černou barevnost pokoje a taky podobu dekorací, které jsou z části právě z Anglie. Červenočerná je totiž častá barva nejen v anglických tiskovinách, ale tak nějak obecně. Třeba - double decker a policajt. Nebó telefonní budka a odpadkovej koš. No a tak. Díky světlé místnosti a vysokému stropu si navíc obyvatelka může dovolit hodně černé barvy bez toho, aby výsledek působil ponuře.

Dominantou pokoje je velká nástěnka nad stolem, která vznikla připevněním mnoha kancelářských skřipečků na zeď. Tenhle nápad autorku zaujal ve výzdobě obchůdku Papelote v Praze, kteří mají tímto způsobem vystavené zboží. Obsah se může snadno a často měnit a kompozice ladit a to bez zásahu do vystavovaných předmětů. Skřipce navíc pořídíte v každým druhým papírnictví za pár šupů!

 Červená lampa pochází z IKEA, dostala ovšem červený přestřik. Nástěnka je sbírkou pohlednic, tiskovin a vlastní tvorby různého původu. Jeden z nápisů je nalepený přímo na stěně.


Deska stolu má trojúhelníkové nohy pro větší stabilitu ( a štýl).


Vydání kouzelnického časopisu Jinotaj z Harry Potter Worldu, respektive filmových studií kousek od Londýna, a autorský tisk - rozložená origami book A creative mind is rarely tidy.


Stará komodka měla škaredé úchytky, dostala tedy zbrusu nové z puntíkaté stuhy. Vršek momentálně slouží jako dočasná knihovna.


Černá washi páska s puntíky lemuje černý nábytek v pokoji a taky původní zrcadla na dveřích.


Pokud vás Lenčin styl zaujal, nezapomeňte se mrknout na stránky s její prací na lenkavomelova.com. Zde přímo při vyvíjení umělecké činnosti! :)

http://lenkavomelova.com/2013/02/19/a-creative-mind-is-rarely-tidy/
A jak jste bydleli za chudých studentských let vy?

La Petite Anne

2 komentáře:

  1. Super, moc díky za report i odkaz na Lenčin web, podívám se na něj. Nástěnka i stůl se mi strašně moc líbí! A za mých studentských let jsem měla takový malý pokojíček u kamarádky v podnájmu a teď si říkám, že je škoda, že jsem ho nevyfotila. Byl takovej útulnej a ještě trochu dětskej.))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ono tě to v té chvíli nikdy nenapadne, vyfotit si něco, co tak dobře znáš. Já když náhodou potkám na nějaký fotce svůj dětskej pokoj, než jsme se přestěhovali, vždycky úplně měknu:D Ale ten moc dyzajn nebyl:)Poučení pro příště - všechno fotit! :))

      A dík! Kvůli té nástěnce to vzniklo. Dle mňa je boží! :)

      Vymazat