středa 24. července 2013

Dva jednoduché saláty na letní oběd

Nevím jak vy, ale já v tom vedru nemám vůbec hlad. Akorát neutuchající chuť na zmrzlinu, záhadně se zvětšující ve večerních hodinách. Jenže i tak je občas třeba něco si uklohnit a sníst, že ano. Dvojicí mých suverénně nejoblíbenějších obědů či večeří v tomto počasí se stala dvojice jednoduchých salátů, které jsou zároveň předními zástupci dvou světových kuchyní. Ano ano, italské caprese a řecký salát.

Sice předpokládám, že oba saláty většina z vás zná, ale nedá mi to je nepřipomenout, protože jsou boží skvělý a tak dále a já se momentálně ničím jiným téměř neživím. Ještě meruňkama, ale ty už jsme nějak všechny snědli.


Na cca 4 porce řeckého salátu varianta 969826402 budete potřebovat:


  • 1 papriku
  • půl velké okurky
  • 2-3 hrsti černých oliv
  • 2-3 střední rajčata
  • menší fialovou cibuli
  • balení fety
  • sůl, pepř, olivový olej
Následně zeleninu a sýr nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky a smícháme. Já posléze preferuju zalít olejem, osolit a opepřit a nechávám odležet. Ale třeba moje máma tvrdí, že si to každej má dochutit sám, protože to jinak rychle "obleze". Což je fakt, takže záleží na vás. Já totiž děsně ráda nějakým dobrým chlebem vybírám šťávu a olej ze dna misky, což je u lehce zaleželého salátu mnohem větší pošušňání.

Jak jsem naznačila v úvodu "receptu", verzí je asi jako Řeků. Na někoho je třeba fialová cibule moc silná, někdo si rád přidá i trochu oregána... Já ale nejradši čerstvý bylinky, takže dle rčení všechno nebo nic to řeším tím nic. Okurka, paprika, rajčata, cibule, olivy a feta by tam ovšem bejt měli. Bacha ovšem na rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem. Je tuším jenom v podílu kravskýho mlíka či co (klidně mě opravte), každopádně ten se drobí, ne krájí, a vyšel by vám z toho salát šopský, ne řecký. Další rozdíly mi kromě rozdílného místa vzniku úplně jasné nejsou, ale někde tam jsou:).







Druhým mým častým (a díky své jednoduchosti asi vlastně úplně nejčastějším) letním obědem je caprese. Bazalku máme doma relativně běžně, čili zde je to zas to všechno.

Tady asi ani nemá cenu vypisovat ingredience, ale tak, když už jsem v tom... na jednu obědovou porci budete potřebovat:


  • 2-3 zralá rajčata
  • jednu mozzarelu
  • pár lístků bazalky
  • sůl, pepř, olivový olej, balzamiko
Já balzamiko nepoužívám, protože nakolik je to absurdní, stále mi ocet tak nějak evokuje cukrovou zálivku s octem z dětství, která mi přijde jako absolutní zlo. Jestli jsem se teď někoho dotkla, hluboce se omlouvám, ale dost se mi tím prohlášením ulevilo. No prostě kyselé můžu jednou za čas. Já si caprese dělám nejraději do misky, abych zase mohla nějkou lehce opečenou bagetkou vytírat šťávu. Pro návštěvy a jako jeden chod v menu je ale určitě lepší nakrájet rajčata na kolečka a poklást je talíř na střídačku s mozzarelou. Chutná to ovšem stejně:).




Poznámka na konec: pokud byste měli pocit, že stačí aro mozzarela, tak nestačí. Ozkoušeno. Tfuj.

A čím se takhle v létě stravujete vy?

La Petite Anne

13 komentářů:

  1. taky jím jen saláty teď, ale takové saláty stylu co dala lednice :D většinou jen nějaký sýr a zelenina, nebo jen ovoce dohromady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já si speciélně kvůli mozzarele vyjdu do sámošky. Při současných venkovních podmínkách to ovšem obvykle připomíná dobrodružnou expedici:)

      Vymazat
  2. Z těch tvých fotek bych oboje hned s chutí snědla :D Moje oblíbená letní rychlovka je salát v podobě červené řepy, rukoly a kozího sýry. Nebo klidně jen rukola s cherry rajčátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný nápad, ten si někdy příští týden udělám, díky za tip! V jedné kavárně v Brně mají kombinaci řepa, kozí sýr, polníček a slunečnicový semínka....a já ho všem vždycky jenom ujídám, tak se budu muset polepšit a udělat si ho doma:)

      Vymazat
  3. Řecký salát, kdo by ho nemiloval!!♥ Vypadá velmi, velmi chutně!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. ...musím mazať, keď mi pravopis nejde:) takže vyskúšame, my sme doma obaja beznádejní Caesarovci, a toto je lákavé. Zajtra ideme do toho!

      Vymazat
    2. To mám radost, tak dobrou chuť, caesarovci:D

      Vymazat
  5. Miluju salát z rucoly, černých oliv, čerstvých rajčat, sušených rajčat a hoblinky sýru typu parmazán...mňammmmmmmmmmmmmmm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mmmmmm, tak na tuhle kombinaci jsem ještě nenarazila, vyzkoušim!

      Vymazat
  6. Miluju oba dva saláty z postu a zrovna včera jsem trochu experimentovala a smíchala nivu, římskej salát, jabko a vlašský ořechy, zakápla balzamicem (promiň.) a bylo to moc dobrý:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní to dobře, ty ořechy s nivou, mňam, úplně to vidim! Hehe, ale ten můj vztah s balzamikem není vyloženě nepřátelský, spíš se jedná o takový lehce odtažitý respekt:D

      Vymazat