neděle 23. června 2013

Lucerny pro letní večery a večírky

Kromě mozek rozpouštějícího vedra mě v tomto období od povinností neustále ruší ještě jedna věc. Večírky. Jsou totiž furt. A taky komáři, ale o těch psát nebudu. Takže kromě toho, že se můžu nachystat na přes léto opět nabobtnalý zadek (jelikož večírkovým dobrotám lze odolat jen stěží, zejména máte-li v sobě aspoň jedno pivo/víno) nejsem schopná žádné smysluplné činnosti. Ale včerejší večírek mě přiměl zamyslet se nad jednou mojí "bývalou" sběratelskou mánií, která se teď již přesunula na nádobí všeho druhu. Já mám totiž dost ráda lucerny. Vlastním jich asi šest, čili nic extrémně závratnýho, ale jednu jsem si dovezla z Norska, jednu z Turecka, jednu jsem dostala z Izraele, takže přeci jen to není úplně blbá sbírka. Ono totiž rozsvícený lucerny rozmístěný po zšeřelé zahradě na večírku, to je prostě krása. Fakticky. Když k tomu přidáte ještě pár svíček, vaše zahrádka/balkón/terasa/lodžie se změní na scénku z romantickýho filmu nebo na reklamu na Carte d'Or zmrzlinu.

Ilustrační foto. Já radši držela sklenici, než foťák.

http://www.vouchercodes.co.uk/most-wanted/heavenly-lanterns-11842.html
http://www.ghoofie.com/ideas/beautiful-outdoor-spaces-design-2012/attachment/tropical-garden-lanterns-pergola/

Lucerna je svítidlo, které má své místo v mnoha kulturách a hraje roli při nejrůznějších slavnostech nebo obřadech. Fotky z různých asijských slavností zná asi každý, mě ale překvapilo, jak moc rozšířené jsou lucerny třeba ve Skandinávii. Ono to má svou logiku - půl roku je tam furt tma, takže si to světlo přidávají, jak jen můžou. Opravdu snad na každém domě u zvonku visela lucernička. Jestli jednou budu mít nějakej dům (jachachacha íhaha) tu lucernu si ke dveřím pověsím taky.

No a tak jsem si říkala, že by bylo prima trochu prozkoumat trh, co se dá u nás koupit za lucerny, kdyby vás náhodou taky čekal nějaký velký mejdan nebo nedejbože svatba. Soustředím se tedy na lucerny kovové či dřevěné, lampiony jsou prima, ale já se trochu bojím jejich hořlavosti.

Začnu tedy klasicky Ikeou. Sama mám z Ikey dvě a jsou prima.

Tudle: 

BORRBY Lucerna IKEA Vhodné pro vnitřní i venkovní použití.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90156110/
Jmenuje se Borrby a stojí 349 korun. Mají ale i menší za stopáďo. No a pak mám asi tisíc let tuhle bílou lucerničku Rotera za 79 korun, kterou má mám pocit skoro každej:

http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30122986/
Líbí se mi i tahle Mörkt za 199 korun, která je ovšem spíš v industriálním stylu.

MÖRKT Lucerna na čajovou svíčku IKEA Vhodné pro vnitřní i venkovní použití.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80226528/
Dále jsem se koukala na stránkách Kika, kde by se určitě dalo taky něco vybrat. Z klasických třeba tahle za  1 590:

Lucerna
http://www.kika.com/cz/katalog/m/dekorace-osvetleni/bytove-doplnky/venkovni-dekorace-doplnky-2528/19534818/lucerna-251688/
nebo tahle domečková taky za 1 590. Já tu umělou patinu moc nemusim, ale někdo z vás třeba jo.

Lucerna
http://www.kika.com/cz/katalog/m/dekorace-osvetleni/bytove-doplnky/venkovni-dekorace-doplnky-2528/19534884/lucerna/
Z jednodušších ( a taky levnějších) luceren pak mají například tyhle dvě za 379 a 399 korun.

Lucerna
http://www.kika.com/cz/katalog/m/dekorace-osvetleni/bytove-doplnky/svicky-svicny/18350489/lucerna-187763/
Když se přesunu k eshopům, které mi vyplivl internet, zalíbilo se mi jich hned několik. Tyhle dvě jsou podobné lucerně, kterou jsem si dovezla z Norska, takže ty se mi líbí véélice. Stojí 1370 korun a vypadá to, že snad obě dohromady či co.

http://www.svicky.info/lucerny/lucerna-am0041.htm
Tyhle za 1090,- bych teda taky brala.

http://www.svicky.info/lucerny/lucerna-am0014.htm
Tadleta za 470,- taky teda ich ach. Tenhle eshop www.svicky.info mě teda co se týče nabídky příjemně překvapil!

http://www.svicky.info/lucerny/lucerna-kovova-64906.htm
Další mi doposavad neznámý eshop je janinazahrada.cz. Taky bych si tu vybrala. Třeba tuhle za 186 korun:

Lucerna kovová | Styl PROVENCE - Lucerna
http://janinazahrada.cz/lucerna-kovova
Nebo tudle za 259,-. Zase bílá...co se dá dělat, hih.

Lucerna  | Styl PROVENCE - Lucerna
http://janinazahrada.cz/lucerna--1126

Z eshopu La Déco se mi dost líbí tyhle skleníky/lucerny za 2649 korun obě

http://www.bytove-doplnky-dekorace.cz/la-deco/eshop/3-1-Lucerny-Svicny/0/5/360-Bila-lucerna-sklenicek-Vintage-sada-2-ks
Nebo tahle kulatá za 479,-

http://www.bytove-doplnky-dekorace.cz/la-deco/eshop/3-1-Lucerny-Svicny/9-2-Lucerny-kovove-drevene/5/411-Lucerna-bila-patina-Antik

http://www.bytove-doplnky-dekorace.cz/la-deco/eshop/3-1-Lucerny-Svicny/9-2-Lucerny-kovove-drevene/5/314-Lucerna-kovova-bila-set-2-ks

No a nakonec bych přešla k těm známým designovým eshopům. Bella Rose prodává luceren tolik, že to musí uspokojit každého lucernového vybíravce.

Gardenia Cream menší za 879,- a větší za 1314,-
http://www.bellarose.cz/dekorace/lucerna-gardenia-cream/
Gardenia Green za 912 korun

http://www.bellarose.cz/dekorace/lucerna-gardenia-green/
Orient za 844,-

http://www.bellarose.cz/dekorace/lucerna-orient/
Gardena Green za 879,- a 1314,-

Lucerna Gardena Green
http://www.bellarose.cz/dekorace/lucerna-gardena-green/
Závěsná lucernička za 129 kaček

Závěsná lucerna Purple
http://www.bellarose.cz/dekorace/zavesna-lucerna-purple/
Apropos taky nabízí fůru luceren:


http://www.apropos-shop.cz/lifestyle/lucerny/lucerna-wh-bila-s/
Čili takto. A co vy, máte zahrádku nebo balkón, kde byste si rozsvítili lucerny? Budu ráda, když mi dáte vědět v komentářích, ať vim, že to nepíšu jen tak pro srandu králikům :).

Hezký zbytek neděle

La Petite Anne

15 komentářů:

  1. naprosto úžasné :) Strašně se mi lucerny, lampiony a také světýlka líbí je neuvěřitelné jak trochu světla dokáže udělat tak skvělou a krásnou atmosféru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky:) A mám pocit, že někdy jenom stačí svíčky ve skleničce od okurek.... a je to krása jak blázen:)

      Vymazat
  2. Vlastně ani nevím, proč jsem na tenhle post klikla. Lucerny mi nic neříkají. Asi proto, žes to psala Ty. To je vždycky záruka, že mě to bude bavit. A taky že jo. A už mám lucerny ráda.) Nejkrásnější jsou ty Gardenia Green.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se teda přiznám, že jediná lucerna, kterou jsem ochotná obsluhovat, je ta na hřbitově (dokud ji zas někdo nerozmlátí), protože jak ty se bojíš lampionů, já jsem posera i z lucerniček.
    Jednak se o to musíš pořád starat, foukne vítr, vosk se rozletí po celým vnitřku, tři z pěti úplně sfoukne (a to už prostě pak nemá ten estetickej efekt, a navíc hledej černý lucerny v černý tmě na černým stromě), a když náhodou nějakou shodí úplně, úspěch je zaručen. Buď vzplane zahrada, nebo aspoň pošlapeš střepy.
    Proto mě nějak lucernová posedlost minula. Stejně jak se znám bych do toho spíš nacpala šutry, suchý kytky, cizrnu, barevnou čočku nebo jinou verbež.
    Jo petrolejky, to je jiná. Je to sice retro, a trošku smrděj, ale ten voheň z toho, to je paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A že ti vzplane barák od petrolejky, to se nebojíš? :D Já bych to neviděla tak černě, lucernička s čajovkou mi teda přijde bezpečnější:) Můžeš zkusit leda tak sklenici od okurek naplněnou vodou, to už se snad nic stát nemůže a vypadá to taky pěkně. Dali jsme teď o víkendu čajovky plavat do korýtka na vodu pro ptáky (a kolemjdoucí kočky) a byla to solidní romantika:)

      Vymazat
    2. Samozřejmě že bojim bojim, šak taky používám petrolejku jen jako vnitřní osvětlení bez možnosti náhlého poryvu větru.
      Na petroleji mě baví, že rozžhneš, a ono to svítí a svítí klidně celou noc. A není z toho bordel po vosku.
      Venkovní varianta (pokud dosah ČEZu dovolí) jsou pro mě vánoční světýlka. A nazdar bazar.
      Ale abych nebyla úplně militantní vůči svíčkám, taky si je občas dám. Ale tak spíš kolem vany. (přece jen, ta jistota, že máš po ruce dostatek vody na případné hašení...)

      Vymazat
    3. Já jsem kdysi jako dítě petrolejku měla v pokoji (jenom jako ozdobu) a ona byla děsně snadno převratitelná, takže jsem ji asi milionkrát málem rozbila. Takže mám teď nějakou zažitou představu, jak se petrolejka převrací, vytíká z ní petrolej, kterej se následně hořící rozlívá po obruse...brrr, bojim, já zůstanu u svíček:)) A teda taky venkovních světýlek, ty sou bezva.

      Vymazat
  4. Nektere lucerny jsou opravdu fascinujici, hlavne ty arabske a sklenikove :).. Ja mam doma koupenou jen jednu (jako meli Broucci), uz dlouho jsem ji nezapalila. Ale letos v zime jsem si udelala poradnou keramickou na balkon. Jen musi byt v zavetri, jinak je super - a jasne vyjadruje mou uchylku na svetylka :)..
    http://ellanor.blog.cz/1212/keramicka-lampa-hotova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lampa je krásná, Elleanor, jako od Skály... Vůbec nechápu, jak se ta hlína tak prohýbá a zatáčí, jak se to dělá? :)

      Vymazat
  5. Jakby? Papla se to rukama :).. http://ellanor.blog.cz/1206/keramicka-zahradni-lampa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahá! Mně to připadlo jako že jsi vzala plát a ten pak zohýbala, tak mi to nešlo do kebule:) Já kdysi udělala takovou jako by kupoli, která se ale dělala tak, že se nad sebe nadstavovaly obloučky z válečků... tak se mi to všechno nějak šprajclo v hlavě a odmítlo to pochopit:) Ale je fakt krásná, musí vrhat bezva stíny... :)

      Vymazat
  6. Ahoj,
    k Tvemu blogu jsem se proklikala az vcera nahodou (no hledala jsem blogy o designu, takze to zas az takova nahoda nebyla :) a od te chvile ctu a ctu. Poctive vsechny clanky od zacatku, aby mi nic neuteklo. Strasne me bavi Tvuj styl psani i vyber temat. Takze jsem uz cela natesena na dalsi clanky!
    A tema luceren mi nedalo a musim komentovat. Bacha na ty lucerny zahradni... kdyby vas napadlo si s nimi treba ozdobit schody ke vchodovym dverim do domu v zahrade! V nasi Republice se totiz dost pravdepodobne stane, ze vam tu krasnou, obrovskou, super starou a uz i opryskanou lucerny (coz asi v noci nebylo videt) nekdo proste odnese :(
    Ale aby to nebylo uplne pesimisticke, vnukla jsi mi napad, poridit mamce k Vanocum nejakou peknou lucernu z Turecka. Takze dalsi palec hore :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sandro, díky moc za skvělý komentář! Vždycky mě hrozně potěší, když mi někdo napíše, že ho baví můj styl psaní - doma pořád poslouchám, jaká je to hrůza :D Akorát mě mrzí, že teď na ten článek koukám po dýl jak roce a vidím, že některý obrázky už nefichčí. Jednu dobu jsem je jenom kopírovala a až dlouho potom zjistila, že když zmizí ze zdroje, zmizí i odsud... To ale všechno opravovat, to by mě kleplo! :D

      Vymazat
    2. Ja si je zive predstavuju :D
      Rodice jsou nejvetsi kritici a vzdycky to myslej jeeeeeeeen dobre preci :D

      Vymazat