neděle 5. května 2013

Designové látky do vašeho interiéru ( a do mýho taky!)

Nevím, jak vy, ale já mám každé jaro nutkavou potřebu nových botiček (letos tyrkysové), šatiček (letos vínové) a různých dalších přírůstků do šatníku. Vždycky zjara zatoužím po něčem novém a krásném a jarním, protože celou zimu chodím navlečená v podvlíkačkách, riflích a pěti svetrech a vypadám jak pepan (pro nedostatek vhodných přirovnání). No a tak nějak to mám letos i v pokoji. Prostě hrozně toužím všechno převlíknout do novýho! Polštáře, peřiny, čalounění židle, závěsy...všechno! No a pokud máte podobné choutky, mohla by vám moje inspirace přijít vhod.

Pokud se řekne "design" a "textil", jako první mi asi naskočí legendární Marimekko. Tahle finská firma, vzniklá už v padesátých letech, dneska vyrábí kde co, ale látky i nadále tvoří základ výplodů této společnosti. Abych pravdu řekla, dnes už totálně provařený kytičkový Unikko design úplně nemusím, právě proto, že na mě vyskakuje zpoza každého rohu. Napřed, kdyby náhodou někdo nevěděl, o čem mluvím:

www.marimekko.com
Tenhle vzor existuje v mnoha barvách a já jsem ho už potkala:

Na fatboyi
Marimekko UNIKKO RED
http://fatboy.cz/produkt/marimekko#78
Na converskách (které mají ovšem celou marimekko kolekci a to už bych si říct dala)

Zdroj tu
A dokonce i jako makrónky/marimekkorónky

http://www.craftstorming.com/2012/10/sew-yummy-marimekko-roons
Ono je to dost pochopitelný, že je ten vzor všude, vzhledem k tomu, že je starší než já a dokonce než moji rodiče. Kdybych ovšem měla na Marimekko prachy, vybrala bych si něco jinýho. Mají totiž tolik krásnejch vzorů, až se mě z toho zmocňuje hysterie. Tyhle polštářky chci. Všechny! Ty ceny ovšem teda ovšem opravdu nejsou stavěny na české poměry. Zato tento eshop zasílá i k nám a výběr je opravdu velikánský a velice slintací.

Zdroj: http://www.finnishdesignshop.com
Co se týče látek, tak to je taky solidní áchárna. Já umět čalounit, tak jdu do toho. Moje čalounické schopnosti ale zatím vyžadují levnější materiály, ha, o čemž se taky brzy přesvědčíte.

Marimekko klasiky:
https://www.marimekko.com/classics-6-21766
https://www.marimekko.com/classics-19-21831
Milý Ježíšku, já vím, že je teprv květen, ale...
https://www.marimekko.com/color-reason-17-22801
https://www.marimekko.com/classics-25-21861
www.marimekko.fi
http://www.finnishdesignshop.com/decoration-fabrics-marimekko-fabrics-jokiuoma-fabric-p-6601.html

A teda ještě nějakej výstřižek s cenama:


http://www.finnishdesignshop.com/decoration-fabrics-marimekko-fabrics-jokiuoma-fabric-p-6601.html

Pokud jste bohatí a Marimekko se vám líbí, no problem. Ale i pokud je na vás drahý, občas zainvestovat do dobrého designu taky není na škodu. Netřeba si hned pořizovat všechno, ale chcete-li kupříkladu potáhnout staré retro křeslo po babičce, ke kterému máte velkou citovou vazbu, zainvestovat do designové látky se vám určitě vyplatí. Já se už několikrát snažila najít u nás hezkou látku na čalounění, ale našla jsem akorát kilometry hnusnejch vyblitejch barev s ještě hnusnějšíma vzorama.

Jediné místo, kde se u nás dají sehnat hezké a levné látky, vhodné i na menší čalounění, je Ikea. Byla jsem tam předěvčírem (jo, zase) a některé nové látky mě příjemně překvapily. Obecně jsou ikeácký látky vyšší gramáže, já mám jednou potáhlou židli už několik let a je zcela bez poskvrnky. Akorát se mi už omrzel vzor, budu tedy v nejbližší době měnit. Konkrétně jsem si na to koupila látku Annbeth za 169 Kč/m:
ANNBETH Látka IKEA Látka barvená v přízi; vzor je oboustranný.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50210878/
Dále mě ale nadchl vzor s kapustama, kterej vypadá na živo fakt bezvadně. Vzor je poměrně veliký a přijde mi to jako vtipná alternativa ke všem těm vzorům s obrovskejma květama ibišků apod.

JANETTE Látka IKEA
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40223715/
Látka se jmenuje Jannete a stojí rovněž 169 korun za metr, tahle fotka ale nevystihuje ani svěží barvy, ani velikost vzoru, pro ilustraci tedy přidávám obrázek polštářku z etsy.

http://www.etsy.com/listing/108962967/pair-of-pillow-covers-18-x-18-ikea
Já tu Ikeu prostě žeru.
FÄRGKULLA Látka IKEA
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90228975/
A když už, tak už. Pokud hledáte látku spíš na šití měkkých věcí, jako jsou quilty, záclonky, ložní prádlo, ubrusy nebo třeba i oblečení, já pravidelně áchám na stránkách eshopu eclecticmaker, konkrétně u látek Amy Butler nebo Joela Dewberryho (ale i mnohých dalších). Už jsem o nich kdysi kdesi mluvila, ale za boha si nemůžu vzpomenou kde. Sice se nejedná o skandinávské vzory, ale těch už bylo dneska beztak dost.

Amy Butler:
Amy Butler Fabric Pack Cameo in Enchanted
http://www.eclecticmaker.co.uk/index.php?main_page=product_info&cPath=66_81_109&products_id=1215
Joel Dewberry:





Obrázky jsou z webu eclecticmaker a ceny jsou uvedeny za jeden fat quarter (zhruba 50 x 50 cm).

Takže veselé jarní převlékání interiéru a přeju hezký zbytek neděle,

La Petite Anne

8 komentářů:

  1. Krásný inspirační přehled. A s klasikou od Marimekka jsem na tom stejně - nechápu, jak se ty kytky mohly tak proslavit, vždyť jsou tak nepravidelný a nehezký.) Já od nich toužím po téhle srně - http://mujdummujsquat.blogspot.cz/2012/11/shanim-novou-latku.html

    OdpovědětVymazat
  2. Dík, nojo, to že sou křivý mi zas tak nevadí, spíš ta avizovaná provařenost... Srnka kouká dost vilně, to by jednoho namotivovalo, aby ji z toho obchodu zachránil:))

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Petit Ani, proklikala jsem se k tobě přes Iri a tento příspěvek je úžasný a naprosto vyčerpávající ... teda jako úplný:) Super!!! Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Amy Butler je úžasná, já žeru cokoli květinovýho. Dost dobrý látky se dají občas sehnat aji v sekáčích - starý povlečení a tak - nebo ve skříních po maminkách a babičkách ;-) To jsou triky nás nemajetných :-D
    Si nějakej z těchhle vzorů dám asi na plochu pracovního kompu, návykový je to dost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo? A kde maj třeba dobrý povlečení v Brně na rozšmikání? Hele a už sis olepla klávesnicu? :)

      Vymazat
  5. Prd sem si olepila, su čučka, vůbec né tak výkonná jako ty!!! Šecko bude... Bezvadný látky měli v sekáču na Zeňáku, v tom velkým obchoďáku, ale ten teďka někam přestěhovali, kam to netušim. A pak jsem tež něco ulovila v Kopřivnici a v Boskovicích myslím tež, tam je obecně skvělej sekáč!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ten Boskovickej se mi furt nějak nezadařilo navštívit... Jinak komentář od tebe ve 22:22...to je znamení! :D

      Vymazat