neděle 3. března 2013

Projekty s razítky II. - látka (a navíc jabko!)

Volejte sláva a tři dny se radujte! Nebo tak něco. Dneska jsem konečně (skoro) dodělala razítkování číslo 2. na látku! Ale nějak se mi to zalíbilo, barev ještě zbylo dost, a tak nějak cítím ve vzduchu kromě jara i další várku. Co jsem teda vytvořila?

Už v nějakým minulým článku jsem psala, že se chystám na utěrky a utěrky jsem taky stvořila. Mimoto jsem vyrobila lehce křivě ušitý ubrus, ze kterého mám ale ohromnou radost (fakt, bez ironie). Ono teda i ty utěrky jsou trochu křivý, ale není to nic hroznýho. Jestli z toho plyne nějaký ponaučení, tak asi to, že levnou látku radši netrhejte, ale stříhejte, protože může být nějakým záhadným způsobem křivě utkaná. Nebo jsem ji naškubala křivě já, ale moc nechápu, jak se mi to mohlo podařit. No, až budu šít něco fakt důležitýho, tak si to asi vošéfuju líp.

Napřed jsem se vydala nakoupit zásoby. V Ikei (kde jinde) jsem koupila dva metry látky Bomull za směšných 60 kaček za metr. Ve výtvarných potřebách jsem si koupila naprosto úděsně předražený zažehlovací barvy na textil a v galanterii modrou keprovku za šest korun za metr. Taky jsem si koupila špendlíky, ale v papírnictví, protože jsem kolem nich prošla a bohužel si jich všimla a líbily se mi. Kupovat si v papírnictví špendlíky na látku ovšem může zřejmě pouze takový idiot, jako jsem já, protože půlka z nich má ulomenou špičku a sou dobrý tak možná na nástěnku. Poučení pro příště! Další. Nojo, tak za padesát let ze mě bude neomylný profík.

Látku jsem pak tak nějak křivě naškubala. Když sem to viděla, řekla sem si "sakra" a na nějakou dobu hodila kusy látky do kouta stolu a pro jistotu ještě přikryla tunou papírů.



Postupem času můj stůl začal připomínat směťák, nezbylo tedy než jednat. Já si naškubala šest kusů zhruba stejně velkých obdélníků, vy si ty kusy udělejte radši ne zhruba, ale úplně stejný. Jeden byl tak děsně křivej, že jsem ho radši použila jako testovací. A taky jsem s jeho pomocí vyžehlila vosk z polštáře. Nějak mi vytekla svíčka do postele, no. 

Obdélníky pěkně založte a zašpendlete. Na řadu taky přichází keprovka, kterou jsem našpendlila do cípů jako poutko.




Poté nastalo úmorný šití naněkolikrát kolem dokola. Zbylou látku na ubrus jsem ošpendlila úplně stejně.
Pokud nemáte doma šicí stroj, kupte si prostě bílý utěrky nebo ubrus a máte to. Jen počítejte s tím, že se vám zvýší náklady.



A konečně mohla začít ta pravá zábava! Na facebooku jsem už naznačila, že jsem tiskla jablíčkem. Ten obrázek jsem sama viděla někde na internetu a to jsem prostě musela zkusit. Pokud to hodláte zkoušet rovněž, měli byste vědět následující: jabko, pokud není tvrdý jak beton, začne na barvu po chvilce relativně nepříznivě reagovat. Když barvu nanášíte štětcem, začnete brzy stírat i jabko samotný. Pracujte tedy rychle a určitě není dobrý dávat si mezitím pauzy na svačiny a podobně. Rozhodně to ale stojí za to - takový razítko sami nikdy nevyrobíte! Příště s hruškou;)


Nanášela jsem velkým plochým štětcem přímo z kalíšku. Občas jsem trochu namočila do vody, obecně jsem barvu ale neředila. Rozhodně radím udělat zkušební otisk a až posléze se vrhnout na látku "naostro".


Utěrky jsem se rozhodla mít diamantové a využila jsem tedy vlastní razítka, jejichž výrobu popisuju tady. Vzory jsem tvořila vždycky jenom jedním směrem, příště bych asi diamanty skládala i špičkama naproti sobě a tak. I tak mám ale dost radost. Barvu jsem nanášela normálně štětcem a šlo to dobře.



No a takhle nějak to celý dopadlo! Už jsem myslela, že to zas nevyfotím, ale těsně před západem to slunko na chvilku vylezlo. Tatadadááá






 A tady trochu výraznější fotka barev...


Moje barva se musí nechat 24 hodin zasychat a potom zažehlit přes plátno. Tiskla jsem dneska, takže zažehlování mě teprv čeká (proto je to taky lehce pomačkaný). Potom se prej může prát až na šedesát sutpňů, nebála jsem se tedy barvy použít i na utěrky. Kdyby se to zažehlením celý zkonilo, dám určitě vědět. Jo, ještě jedna poznámka - ať budete používat na tisk jakékoliv ovoce, hlavně ho potom prosím vás nejezte;).

Tož co si o tom myslíte? Nebo si o tom nic nemyslíte a já trpím internetovo-bloggerskou formou samomluvy? :)

Taky bych chtěla upozornit, že jsem blogu v rámci větší motivace založila facebook (teď už se na to fakt nemůžu jen tak vykašlat:), nezapomeňte se tedy přidat, jelikož ne vše, co mě zaujme, se na blog dostane!

Přeju vám všem krásný nedělní večer a nechť z toho dalšího týdne nezfamfrníme.

La Petite Anne


3 komentáře:

  1. Móóóóóóóóóóóóóóóóc hezký...jen ty utěrky mají na těch prvních obrázcích vybledlý barvy.Ale jinak fantastické! :D

    OdpovědětVymazat
  2. něco podobnýho jsem zkoušela s pomerančem. Nejde to! Strašně teče, potvora

    OdpovědětVymazat