neděle 17. února 2013

Kachličky pro hodný holčičky. I chlapečky.

Nevím přesně, kdy to bylo, ale v nějakém z minulých katalogů Ikea se objevil obrázek kuchyně s geometrickýma dlaždičkama. Hrozně se mi to líbilo a tak nějak jsem si občas při přemýšlení nad mými budoucími kuchyněmi (ha-ha) na tenhle obrázek vzpomněla. Je to pár dní, co jsem na tu stejnou fotku narazila na ikeáckejch stránkách, a znova mě to děsně nadchlo. Ponechme stranou kuchyň samotnou, vůči té bych měla jisté výhrady, nicméně z kombinace bílé linky a arabských obkládaček jsem na větvi. Je to tadle:

Zdroj: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/kitchen/roomset/20132_kiro21a/

Našla jsem dokonce i původní vzor, i když kachle nahoře jsou glazovaný vlastně přesně naopak - červeno/oranžovo/bílá uprostřed a černo/modro/bílá na krajích.

Zdroj: http://www.stockfuel.com/details/72192/arabic_mosaic_tile_background.html

Předloni jsem si z UK dovezla katalog kachliček (jak vidíte, mé postižení není věc poslední doby), protože jsem tam v obchodě našla něco podobnýho a chtěla jsem od toho obrázek. V katalogu je poměrně dost zajímavých obkladů, například tyhle:




Z katalogu Fired Earth
Tak jsem si říkala, fm fm fm, zkusím si vygooglit, jestli lze něco takovýho sehnat u nás. Zadala jsem tedy do vyhledávače nějaký heslo. Nic. Tak nějaký další. Prd. Tak třeba "arabský kachličky". Vyjelo mi todle.

screenshot z google
Dílčí úspěch v podobě fotek architektonických památek mě v tomto případě příliš nepotěšil. Tak jsem si říkala, že jsem třeba idiot, a tyhle kachle mají nějaký specifický jméno, jako fajáns nebo tak. Tak jsem na zkoušku zadala "arabic tiles". Výsledek byl zhruba následující.

Zdroj:http://www.flickr.com/photos/67057674@N02/6829436309/

screenshot z google

Zdroj: http://www.coloursmorocco.com/nazir-tiles-from-morocco.html

screenshot z google
Moje reakce: "AAAAAAAAAAAAAARGGGGGGGGGGGGGGGGRRRRRRHHHHHHHH". Ale nevzdala jsem se a s odhodláním do zadku zahryzlého buldoka jsem se rozhodla, že tyhle kachličky u nás prostě někdo prodává a já ho zkrátka najdu. A našla jsem!

Několik druhů kachlí po 750 korunách za metr čtvereční dováží firma Expect. Normálně se zabývají velko a maloobchodním prodejem čajů, tak to mají možná přímo odněkud z východu. Z nepříliš kvalitně pořízených fotografií kachlí jsou mými favority tyhle: 

Zdroj: http://www.obchod.expect.cz/eko.php?menu_selected=14&submenu_selected=1&druh=1
Tak jsem začala jásat a přemejšlet, jak by to v té kuchyni asi vypadalo. Nějakou prapodivnu náhodou mi na to google vyplivnul částečnou odpověď.

Zdroj: http://www.homeinterior.cz/ostatni/jak-muze-vypadat-etno-kuchyne/ (ti stáhli z pinterestu)
Barevný kachličky ještě v kombinaci s lehce zašlou dřevěnou pracovní deskou??!!! Achich, to jsem si vcelku slintla, abych pravdu řekla. Akorát majitelé kuchyně lehce nevychytali umístění police - pět cm kachličky a polička vypadá mírně řečeno blbě. Ale stejně asi půjdu vsadit sportku, a pak budu dláždit. Teď se jenom děsím, aby do té doby, než já se zmátořím na to honosné bydlení, firma Expect nezkrachovala. To by mě ale opravdu nakrklo.

Já bych takový kachličky jednou fakt dost chtěla do kuchyně. Nicméně existuje spousta dalších možností, kam s nima! Třeba na schody.

Zdroj: http://pinterest.com/pin/152418768608606202/
Nemusí být ani arabský, ale jenom barevný a geometrický. A ani nemusí navazovat a každá může být úplně jiná!

Zdroj: http://www.apartmenttherapy.com/tile-vault-cuban-cement-tiles-121211
I do koupelny by šly, mám ten pocit.

Zdroj: http://pinterest.com/pin/152418768608684048/
No a teda samo v mnou preferované kuchyni.

Zdroj: http://www.desiretoinspire.net/blog/2010/9/7/emma-thomas.html
Zdroj: http://www.marieclairemaison.com/,une-cuisine-bleue-orientale,200043,31196,7#?slide=7
A nebo taky můžete být maximalisti a okachličkovat si celej barák! :)

Zdroj: http://www.djibnet.com/photo/carrelage/azulejos-479648626.html
Pořídit si kamkoliv takovýhle obklady je bez pochyby velkej závazek. Jsou natolik výrazný, že i při použití malé plochy určí do jisté míry ráz celé místnosti. Nicméně já mám v oblibě solitéry a výrazné prvky v prostoru, který je jinak tak nějak kompaktní. Já tedy znovu podtrhávám v deníčku - sekce "to chci".

Nezapomeňte mi dát vědět, co si o tom myslíte, jestli někde kolem sebe máte výrazný kachličky a tak všelijak podobně, páč mám občas pocit, že mluvím sama se sebou. Ale to dělám i tak, takže je to kdyžtak jenom vyšší level narcisismu a vo nic nejde.

Tož dik a čau.
La Petite Anne












28 komentářů:

  1. !!! madam, nejak jsem se sem proklikala pres jine blogy, a teda!! good job!! uhranuly mi kdysi v almodovarovych spanelskych interierech ty barevne silenosti a neco takoveho mam porad vysnene!! bohuzel ja hledala kachlicky v laktacnim stadiu a to se na vysledku i podepsalo (bila nuda/klasika). mnohem pozdeji jsem nasla na fleru tuhle slecnu http://www.fler.cz/zbozi/dlazdicky-inspirovane-tuniskymi-vzory-2723785 , ale za ty prachy jsem si rikala no co, na koupelnu by to byla palka jako blazen.. ale za 750 za metr, to uz je zas jina, sakrys!! takze diky za brouka v hlave .)))) (ad kachlickovy katalog jako suvenyr - tak to mame podobne, ja vzdycky vozim nejaky bydlici casopis nebo katalog z obchodu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama! :) Já si myslím, že "bílá nuda" může být taky prima, hlavně, když to není kombinace oranžových a zelených kachliček:)) Ale kdybyste se u vás doma pustili do renovace, tak se pak pochlubte!

      Vymazat
  2. Presne muj pripad. Nehodlam rezignovat, a poridit kachlicky nekde v OBI, takze jsem ve fazi hledani, a uz rok v dokoncene kuchyni porad strasi to misto za linkou, kde je jen flek po elektrikarich. Ale nevzdam se, dokud nenajdu presne ty, co potrebuju. (kdyz uz tam muze byt flek doted, tak to jeste klidne pocka...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se říká, trpělivost růže přináší! :D Pokud ale už rok nemůžete nic najít, existují i jiné možnosti - různě barevné sklo nebo naopak sklo čiré a za ním libovolná tapeta. Momentálně to máme doma - dobře se to udržuje a hezký je to taky!

      Vymazat
    2. ne, muz proste rad dlazdickuje (hehe), takze bud kachle nebo flek. Pravda, nijak intenzivne jsme posledni dobou nehledali, spis cekame, co nas cvrnkne do nosu...

      Vymazat
    3. Tak to jo, snad to tedy bude to pravé tříořechové :)

      Vymazat
  3. A co toto???

    http://www.lovekido.cz/interior-design

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olivo, díky! Ty jsou super. Takovýhle kachličky občas vídám někde v Brně ve starších domech, oprejskaný a ochozený... Jako obkládačky se asi nehodí, ale na podlahu bych je brala hned!

      Vymazat
  4. Krasomilooooo, prosim tě, přijeď za náma do Portugal, tady to maj uplně všude! Jsou to azulejos, ale není to od modrý "azul", ale od Arabů, co prej to jakože vymysleli, jó :)) Tak teda portugeš. Všude všude. Taky bych si dala říct a udělala si z teho koupelnu! A když ti zaliskaj barák, tak ho jednoduše umeješ :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si řikám, že s takovejma barákama by se dobře pořádala třeba tomatina:P

      Vymazat
  5. Kolem Fired Earth sem chodila do práce a koukala jim každé ráno do výlohy. Byť se neměnila, nikdy se neomrzela... Takže příště do UK nejen pro hadry, levné rámečky a porculán z antiků, knihy, překrásně vzorované látky a papíry, Reese´s košíčky, čedar a jiné dobroty, ale aji pro kachle. Doprčic začíná se to žití tady nějak nevyplácet...neboco. Zaplaťpánbů za to slunko, to je naštěstí k nezaplacení...

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! Jedna známá přemýšlí o rekonstrukci bytu a nějaké úžasné-barevné-vzorované dlaždice chce použít, aspoň do kuchyně. Říkala mi o tom, ukázala mi obrázky na internetu - a já, do té chvíle o ničem takovém neuvažující, sbírám obrázky na pinterestu (http://pinterest.com/jaksebydli/patterned-tiles-vzorovana-dlazba/) a plánuju novou dlažbu do předsíně. Takže závěrem - díky za tento článek! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je výborný! Asi lítá mezi bloggerkama nějakej kachličkovej vir:)) (ten okachličkovanej stoleček je ženiální!)

      Vymazat
  7. Teda, diky za blog. Presne uvazuji o barevnych dlazdickach do kuchyne a pri prvnim googlovani orient, arabic, mexico, cuban jsem se malem rozplakala, ze snad v cechach nic nenajdu... nastesti to vygooglilo tvuj blog a tak diky za odkaz na Expect a Lovekido, dodava mi nadeji :) Sarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima, to mám radost že ten článek k něčemu je:) Hodně štěstí s kachličkováním!!

      Vymazat
  8. ja tiez uz dlho, dlho hladam. nasla som u nas len toto, ale predsa nieco :-) http://www.luxusnidlazba.cz/repliky.html a este toto, cca za 125e to dovezu aj na SR http://www.mosaicdelsur.com/Mosaico/index.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No helé, to jsou ale dlažby, né obkladačky (dělají se jinak, není to barva jenom na povrchu, ale v celé kachličce - když se sešlapávají, jsou furt barevný) a ty se myslím dají sehnat poměrně lépe, věřím tomu, že i na Slovensku (doufám a věřím). Možná se na to výhledově taky mrknu a napíšu o tom:)

      Vymazat
    2. Dobrý vecer,nasla jsem nahodou tento skvely blog k tématu dlažeb a mohu všem nabídnout nase služby.Dovážíme ze španelska stare,historicke dlažby a jejich repliky viz nase webove stranky zde : WWW.LUXUSNIDLAZBA.CZ
      Pro vice info nas kdykoliv kontaktujte.
      Všechny zdravim !
      Lucie

      Vymazat
  9. Protože hodiny u googlu se počítají, pro všechny hledače vzorovaných dlaždic přidávám kontakty
    http://www.archtiles.cz/aparici-vanguard/
    http://www.eden-koupelny.cz/produkty-katalogy/dlazby/2-dlazba-stara,-historicka,-ornamentni-vzory/
    http://www.retro-obklady.cz/ zvlaste katalogy muso neocim a osmanli
    http://www.koupelny.net/katalogy/OriginalStyle-Odyssey.pdf
    Lovu zdar!

    OdpovědětVymazat
  10. Pááááni! Ty jsou taaaaak krásný! Přesně tohle postižení sdílím. Miluju dlaždice. Moc se mi líbí taky dlaždice s cibulákovým vzorem, ke starožitně laděné kuchyni ve starém domě by byly dokonalé. Co vlastně říkáš na Gaudího kachlíkové fasády http://all-that-is-interesting.com/gaudi-house? Nebo Hundertwasserovy kachličky http://zinnaida2.files.wordpress.com/2012/02/hundertwasserhaus-fountain.jpg? Asi si někdy budu muset pořídit Hundertwasserbadezimmer...

    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, i dlaždičkové mozaiky mají leccos do sebe, to rozhodně! Gaudího i Hundertwassera respektuji převelice, nicméně se obávám, že by mi v takové Gaudího vile z té secese brzy šiblo :)))

      Vymazat
    2. No to mě už asi šiblo ;-) Podle mě je to diagnóza :-D
      Objevila jsem tuhle fotku kuchyně, co bys na ní řekla? Na mě celkově asi moc studený dojem, ale vzorek na dlaždicích působí elegantně. http://www.a1architects.cz/cs/prace/byt-s-tajnym-pokojem

      Míša

      Vymazat
    3. To se mi líbí moc a myslím, že až bude na policích nádobí, na lince binec a budou do toho pobíhat děti, studené to nebude ani trochu:)

      Dlaždicová diagnóza je myslím zrovna docela prima state of being :D

      Vymazat
  11. Zdravím,
    presne tie kachličky, ktoré ste videli v katalógu z UK, máme my v ponuke v našej predajni - pozrite naše stránky: www.pitoreska.sk, konkrétne záložka Stredomorské, Orientálne alebo Tuniské tu: http://www.pitoreska.sk/rucne-malovane-obklady
    j.

    OdpovědětVymazat
  12. mají i úžasná umyvadla...
    http://www.lagartija.cz/umyvadla/

    OdpovědětVymazat