středa 27. února 2013

DIY čela postelí

Kdysi ještě v dobách zcela neproduktivního brouzdání internetem jsem - mimo jiné - zhlédla jedno video od další z mých oblíbených youtuberek Meg Allan Cole. Je to tohle:


Pokud jste si ho pustili, asi tušíte, o čem bude řeč. Pokud ne, tak já vám to teda řeknu! Bude o čelech postelí. Respektive o zcela DIY čelech postelí! Skutečnost, že dřevěná deska se dá vlastně poměrně jednoduše očalounit pomocí molitanu, vatelínu, pěkné látky a vystřelovací sešívačky, mě naprosto ohromila a tak hodinu jsem potom sledovala všechna videa s touto tématikou na youtube.


V našich zeměpisných šířkách vám samostatnej článek o čelech může připadat divnej, protože postele se přece normálně prodávají s čelama, že ano, a válendy jsou už pasé. Hele to vím taky. Ale musím říct, že třeba v UK jsou obyčejný matrace s nohama hodně častá a levná varianta spaní i u manželských, nejen pubertálních postelí a k tomu je DIY čelo zcela geniální záležitost. Upřímě řečeno, zcela seriózně uvažuju o tom, že tenhle čalounící projekt jednou spáchám. Pokud uvažujete o koupi nové postele a něco takového by pro vás bylo zajímavý, v Ikei mají za 5000 korun matraci Sultan cosi v šířce max 160 x 200 cm, která má dřevěný rám na nohy. Pokud máte matraci, může vám to určitě dost ušetřit a ještě budete mít u vás v ložnici naprosto jedinečnej solitér. Jestli se do toho opravdu jednou pustím, určitě z toho udělám článek s podrobným postupem, teda pokud mě někdo z vás nepředběhne, žeano.

Dnešní galerii začnu tím obrázkem, ze kterýho jsem prostě naprosto na větvi. Podrobný postup, ale opět in ingliš, je přímo k tomuto čelu zde. Kromě naprosto geniálního tvaru čela jsem zcela na větvi z mexické látky otomi, která je drahá jako prase, ale dle mého soudu úžasná. Ten vzorek, co totiž na látce vidíte, není natisklej, ale komplet vyšitej. No, pokud to čelo budu jednou vyrábět, vydám se rozhodně touhle cestou.

Zdroj: http://www.homedit.com/34-diy-headboard-ideas/

Musím ovšem říct, že opravdu zajímavých a kreativních nápadů na čela postelí jsem našla mnohem víc. Na mé pomyslné druhé příčce se umístila postel s čelem z gumovejch rohožek. Tadle:

Zdroj: http://karapaslaydesigns.blogspot.cz/2012/08/diy-west-elm-morocco-headboard.html
Nevěříte? Tak mrkejte!

Zdroj: http://karapaslaydesigns.blogspot.cz/2012/08/diy-west-elm-morocco-headboard.html
Musím říct, že tohle paní dyzajnérka vopravdu dost vychytala, klóbrc dole. Barvou přesprejovala čtyři rohožky, vsadila je do rámu a naráz má postel a la Maroko. Kdyby existovala jakákoliv šance, že se u nás vyskytuje rohožka podobného vzoru, rozhodně bych zvážila i tohle čelo.

Když už sme u těch rámů, to taky není špatnej nápad. Ať už jen tak....

Zdroj: http://www.apartmenttherapy.com/best-diy-headboard-inspiration-77135
....nebo s látkou či tapetou uvnitř.

Zdroj: http://www.ivillage.com/diy-headboards/7-b-483566#483577
Poměrně hravý a vizuálně velmi efektní, i když si nejsem jistá praktičností podniku, je tohle čelo z provázků v rámu.

Zdroj: http://www.homerejuvenation.com.sg/2012/06/hands-on-sunday-rope-headboard.html
Něco mi říká, že by se to dalo udělat i omyvatelelně z bužírek nebo vyplést jako židli celým rámem, abyste se mohli i opřít.

Musím říct, že mě taky vcelku zaujalo i tohle:

Zdroj: http://www.thelovelyside.com/2009/07/10-diy-headboards-for-your-dorm.html
Staré čelo koplet olepené mapou! Vzpomínám si, jak jsem ještě před pár lety měla v pokoji nad postelí velkou mapu světa. Občas takhle večer jsem si při usínání němohla vzpomenout, jaký je třeba hlavní město Moldávie (Kišiněv), ale díky mapě jsem se mohla hned podívat! Myslím, že tohle čelo by ocenil nejeden cestovatel, ne nutně nízkého věku.

K levným variantám DIY čel patří i využití látky jako skorobaldachýnu nebo přímo baldachýnu.

Zroj: http://www.thelovelyside.com/2009/07/10-diy-headboards-for-your-dorm.html

Zdroj: http://patriciagrayinc.blogspot.cz/2009/03/diy-canopy-beds.html
Využití paravánu ověšeného serepetičkama a obrazem taky nevypadá vůbec špatně!

Zdroj: http://www.flickr.com/photos/kimhascats/3668607355/

No ale úplně nejjednoduší ( a taky nejlevnějí) je vzít plechovku barvy a štětec a to čelo si zkrátka namalovat. A vůbec to nemusí být obdélník nebo půlkruh, může to bejt....třeba i hora!

Zdroj: http://www.designsponge.com/2009/07/diy-project-elizabeths-mountain-of-a-headboard.html

Pokud jste právě začali likvidovat sekyrkou své stávající čelo postele, zde máte nějakou tvarovou inspiraci na tvorbu toho nového:

Zdroj: http://www.headboard.co.uk/shapes.php

Horu si musíte naskicovat sami.

A s tímto se pro dnešek loučím, ať se vám dobře chrní čelo nečelo:)
La Petite Anne

9 komentářů:

  1. :-DD Náhodou jsem narazila na tvůj blog a moc se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se líbí ta rohož a tapeta.Ještě je dobrá ta mapa!!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. To je prostě úúúžasný! O víkendu budu tvořit ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna řeším jaké čelo vymyslet a hledám inspiraci, tak díky za ní...

    OdpovědětVymazat
  5. Nedávno (no, spíš na podzim :)) jsem narazila na tvůj blog, právě když jsem taky hledala inspiraci na čelo postele, resp. jsem hledala, jestli jsem si nevymyslela úplně pitomej postup...a už ho mám (promiň za předběhnutí!), může to být pro tebe jako motivace ;)
    http://emeklekticka.blogspot.cz/2014/02/diy-calounene-celo-postele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurá! Super skvělé úžasné a geniální! Já postel doma momentálně mám, myslela jsem, že se budu brzy stěhovat, ale nestalo se. Takže já zatím jenom sním:)

      Vymazat