neděle 27. ledna 2013

Úroveň českých penzionů aneb estét na výletě

Minulý týden jsem přemýšlela, o čem bych tak napsala, a dlouho to vypadalo na plejádu v Čechách neznámých druhů italských těstovin a dezertů. Jenže jsem většinu sežrala dřív, než jsem to stačila vyfotit a to něco, co jsem vyfotila, je ve čtyřech různých telefonech. A taky mám teď tak nějak špatnou náladu a toužím po tom všechno kritizovat a být zlá a protivná. No a tak jsem si řekla, že by nebylo špatné se krátce pozastavit nad úrovní českých ubytovacích zařízení, když mám teď v živé paměti jedno italské.

Vloni na jaře jsem na jedné překrásné svatbě nocovala v takovým úletu, že jsem si chvíli nebyla jistá, jestli nebyl ve svatebních koláčcích (které byly mimochodem naprosto geniální) nějaký bonus. Pokoji tradičně dominovaly polstrované postele, ale kouzlo tkvělo v detailech - keramičtí sloníci a zarámové puzzle, které zobrazovalo jednorožce běžícího po fialové pláži za svitu měsíce. Byl to dobrej punk, ale foťák jsem tenkrát neměla a na stránkách hotelu mají fikaně jenom jeden velmi střídmý obrázek, čili bohužel. Pokusím se vám to ale vynahradit jinými, běžně dostupnými obrázky českých penzionů. 

Hodně levnějších českých ubytovacích zařízení má dva styčné body - již zmíněné polstrované postele a hnusné povlečení podivných barev. Na začátek malé srovnání.

Polstrovaná postel BERTA za 13 999 korun. Láce.

Zdroj: http://www.sconto.cz/cz/produkty/postele/berta-2805046-xx



Obyčejná a esteticky nezávadná dřevěná postel z IKEA za 1190 korun. Dva laťkové rošty 400 korun a nejlevnější matrace při šířce 160 centimetrů stojí necelé dva tisíce.

Zdroj: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30185064/

A jedeme dále. Povlečení v barvách párek s hořčicí a kečupem v rozměrech 70 x 90 a 140 x 200 centimetrů za 795 korun. Mňam!
Zdroj: http://www.studiozdravehospanku.cz/detail.php?copak=1619
A klasické bílé bavlněné povlečení ve stejném rozměru za 479 korun. A vsadím se, že to jde i levněji.

Zdroj: http://www.povleceni-eshop.cz/-c-0/bile-povleceni
Jestli mi ještě někdy bude někdo vykládat, že pěkný oblečení/vybavení atd. je zejména otázka peněz, tak už se fakt vzteknu. Peníze roli samozřejmě hrajou, ale mnohem větší roli hraje úplně něco jinýho.

Tak se do toho dáme. Komfortní tříhvězdičkový Europenzion v Prostějově. K mání za tisícovku za noc za dvoulůžák bez snídaně. Mňo, aspoň, že chybí ti jednorožci.

Zdroj http://www.europenzion-pv.cz/cz/m/fotogalerie/gallery/Teubytovani/
Tenhle penzion nemá vlastní stránky, jenom tuto fotku na několika serverech. Koho může tenhle obrázek nalákat k dovolené, je mi záhadou. K polstrované posteli a aspoň normálnímu povlečení se zde přidává hnědý flekatý koberec. Hlavně prakticky!

Zdroj: http://www.vychodni-morava.cz/ubytovani/722/penzion-kolarik
Z téhle fotky mám pocit, že tady do pokoje "uklidili" koberec po babičce, který bude hodnotnější než veškeré zbylé vybavení penzionu. Koberec a dveře nechat, zbytek zahodit, prosííím! Je to škoda, penzion z venku vypadá sympaticky.

Zdroj: http://www.jizni-morava-ubytovani-palava-lednice.cz/kontakt.html

Styl a la ubytovna pro řemeslníky z východu mezi českými hoteliéry zkrátka frčí! Hlavně to moc nestlat, působilo by to snobsky.

Zdroj: http://penzion-levin.chabera.eu/stranka-exit-31
Bože, proč??
Zdroj: http://www.penzion-u-malirskych.cz/fotogalerie-penzionu-u-malirskych/interier.html

Mohl bych pokračovat téměř donekonečna, ale čeho je moc, toho je příliš, že. Na závěr tedy třešnička v podobě penzionu Bobeš. Je to tak děsný, až je to vlastně roztomile zábavný. V takovémto prostředí si představuju nějakej erotickej film z osmdesátek s blondýnama s dlouhejma nehtama a lesklejma legínama a dost se to mému zvrhlému já líbí, cha.


Zdroj: http://www.pensionbobes.com/fotogalerie/ubytovani/

Tak jo, měla jsem jich nachystanejch víc, ale na závěr budu zase trochu hodná. Existujou totiž i penziony, který nejsou jen pro horních deset tisíc, ale které vám při otevření dveří nevypálí díru do oka. Naopak vaše oko možná i potěší!

Pruhovaný peřiny a romantika na vesnici jako prase za pětikilo za osobu na noc v sezóně. Tam chci!

Zdroj: http://www.januvdvur.cz/galerie/fotogalerie-penzion/
Tenhle penzion je už trochu dražší, ale pořád to není nic, co byste nepřežili. Ve vedlejší sezoně v třílůžkáči 550 na osobu. Zde se nad vybavením přemýšlelo a vzhledem k tomu, jak luxusně to vypadá, se to rozhodně vyplatilo. Přitom kouzlo tvoří v podstatě hlavně koberečky - bez nich by to bylo zase o něčem jiném. Já bych tam ještě přidala květináč s kaktusem.

Zdroj: http://www.pensionbela.cz/fotogalerie-arealu/

S touhle chatou mám osobní zkušenost - prima skromné ubytování. Nic zásadního, ale kdyby průměrný český penzion vypadal aspoň takhle, hned by tu bylo veseleji!

Zdroj: http://www.ulanovky.com/

V tomhle penzionu na Jindřichohradecku nemají pokoje čísla, ale názvy, a tenhle se jmenuje Andělský. 

Zdroj: http://www.penzionkeramika.cz/cz/penzion/pokoje/andelsky.html

Překvapivě jsem nenašla nic, co by bylo hezké, cenově dostupné a přitom moderní. Inteligentní hoteliéři zkrátka sázejí na romantiku. Tak snad ta situace nakonec nebude až tak tragická. Tak jo. Já jdu zas orazítkovávat všechno, co mi přijde pod ruku. Zdarec.

La Petite Anne









6 komentářů:

  1. Chlámu se jak pakoš. Fakt dobrý, Ájinko, "bože proč" a ty nařasený polštáře tam nemaj chybu :-D Každopádně tadys musela teda být taky nadšená: http://www.levne-ubytovani-stramberk.cz/fotogalerie.php. Heh...*

    OdpovědětVymazat
  2. Ale prosimtě, to bylo takový normální, na rozcupování rozhodně ne. Pokojík s růžovou výmalbou je dokonce řekla bych i na pochvalu! Ale tam sme nechrněli...:)

    OdpovědětVymazat
  3. :-) Každopádně tu posedlost oranžovou fakt nepochopím. Ta barva by se měla zcela vyřadit z rejstříku. Hlavně taky, co se mužského šatníku týče!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hahah, hádej, jakou barvu má moje polovice v pokoji;)) buhehé:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, úžasný článek - rozčiluju se nad tímhle pokaždé, když vybírám ubytko!
    Díky za tipy! Moje vyzkoušené jsou: http://www.certakaca.cz/ a http://www.apartmany-cervenydvur.cz/

    OdpovědětVymazat