pátek 11. ledna 2013

Jak vyrobit razítko - návod


Mňo a dneska si konečně dáme další návod na to, jak něco vytvořit. Jistě chápete, že praktické články jsou poněkud náročnější na přípravu, tudíž je nemůžu chrlit dvakrát denně, ale čas od času se budu snažit s něčím novým přijít.

Dneska bych vám chtěla ukázat, jak si poměrně snadno vyrobit vlastní razítko. Můžete jím pak razítkovat dopisy, poznámky, balicí papíry a kdovíco všechno ještě.

Budete potřebovat:

  • staré gumy na gumování a/nebo gumu na rytí z potřeb pro umělce (formát A4 za stovku)
  • rydlo – nejlépe dvě násadky, spíš menší
  • tužku a papír
  • řezák a nůžky
  • popřípadě dřevěný špalíček a lepidlo




Logicky začnete tím, že si pěkně sednete a zamyslíte se nad tím, jak by to vaše razítko mělo vypadat. Navrhuju třeba žirafu, auto, bouchačku, princeznu a kuřecí stehno. Až to vymyslíte, tak si to nakreslete. Pamatujte na to, že opravdu drobné detaily pravděpodobně nebudete schopní vyrýt. 
Ptačí mánie, nojo:)

Jakmile víte, co přesně chcete, máte dvě možnosti. Buď obrázek znovu tužkou nakreslit přímo na rycí gumu, nebo tužkou nakreslený obrázek položíte lícem na gumu a z rubu obrázek „přečmáráte“, čímž jej zrcadlově přenesete na nový povrch. Pokud chcete nápis, doporučuji druhý způsob – můžete si nápis nakreslit přesně tak, jak potřebujete a jak bude posléze vypadat – kdybyste jej na gumu kreslili zrcadlově, výsledek by nemusel odpovídat vašim představám.





Následně doporučuju vyrýt okraje vašeho razítka a dále pak pokračovat dle akutální nálady a atmosférického tlaku. Nakonec razítko obstřihněte či okrojte a je to!






Pokud tvoříte pouze drobný obrázek na staré gumě na gumování, pamatujte na to, že je mnohem měkčí, než guma na linoryt. U obou dvou si ovšem neuryjte ruku, čili neryjte směrem k vašemu zápěstí nebo oku (zajímavá představa, ale co už), ruka se vám smekne opravdu velmi snadno.

Ťip: Guma na linoryt, kterou jsem sehnala já, je velice tenká a tedy se s ní razí trochu obtížněji, než s tlustší gumou na gumování. Pokud chcete vaše razítko dovést k dokonalosti, přilepte k němu kus dřevěného špalíčku a můžete pak snadno razit sprostý malůvky spícím kamarádům na večírku přímo na čelo!
S nějakýma tipama, co všechno orazítkovat, se vytasim zas příště.

A jo, fotky jsou zas imbecilní, ale je tu prostě tma. Furt. I kdybych se rozkrájela na fidloprcičky. Zde zkouška barev:


Tiskařskou barvu nemám (a fakt bych se divila, kdyby vy jste ji všichni měli), čili zde vidíte, jak tiskne tuš na rycí gumě (kaktus), tuš na obyčejné gumě (červená věc) a akrylovka (pták - to pozor, tu musíte po použití z tiskátka umýt, jinak zaschne a už ji z tama nedostanete). Vodovka na rycí gumě nefichčí, na normální gumě jo. Temperu nemám, čili nevim, ale tuším, že by to šlo.

Na drobná piditiskátka můžete koupit i už nachystané barevné polštářky, které stačí jenom navlhčit.

No a teď už mě nic nenapadá. Co s tim v přístím návodu. 

Dik a čau
La Petite Anne

6 komentářů:

  1. Ahoj, už se vážně těším, na druhou část s návrhy na využití razítek ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj ani je to fakt dobry
    :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mockrát díky za nápad. Moje první razítko je jezevčík od picassa http://instagram.com/p/lr8GOOi7RU/

    OdpovědětVymazat
  4. Si trapná to umí každej a proč tam dáváš to mňo a ťo a nevim co jak imbecilní mimino????!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ťuťu, pusť si na YT nějaký štěňátka, to ti zlepší náladu ;-) https://www.youtube.com/watch?v=sYVBlqDEfqE

      Vymazat